"Indiferent ce a decis Curtea, eu cred că trebuie să îmi spun punctul de vedere şi oamenii trebuie să ştie acest punct de vedere. În ceea ce priveşte legea pe care ne-am angajat răspunderea, era o lege de corectare a unui act normativ, adoptat de guvern, sub formă de ordonanţă de urgenţă - este vorba de OUG 51, repet, era o ordonanţă de urgenţă. Nu era în Parlament o lege care să fi fost iniţiată de parlamentari, nu am afectat în niciun fel dreptul de legiferare al Parlamentului, ci am corectat un act normativ care a fost emis de guvern prin ordonanţă de urgenţă şi care era obligatoriu de corectat”, a spus, joi, premierul.
Orban a explicat şi care a fost situaţia legii pentru prorogarea unor termene din justiţie.
"În ceea ce priveşte al doilea proiect de lege, din nou readuc aminte, ca oamenii să ştie, să fie foarte clar, proiectul de lege pe care ne-am angajat răspunderea cuprindea iniţial trei modificări la legile justiţiei: prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionare anticipată a magistraţilor; trecerea de la completele de 2 la completele de 3 şi, evident, mărirea vârstei necesare de la 2 ani la 4 ani pentru a putea da examen la Institutul Naţional de Magistratură. Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor pe primele două puncte care erau în proiectul nostru de lege şi noi le-am retras. Normal că am respectat decizia Parlamentului, care a votat legea", a mai spus Orban.
Potrivit premierului, este ”un fake news” argumentul cu proiectele legislative aflateîn circuitul parlamentar.
”Deci, se foloseşte argumentul că era o lege în dezbatere, este un fake news, este o minciună gogonată. Ceea ce a fost în dezbaterea Parlamentului şi a fost aprobat de Parlament noi am scos din proiectul de angajare a răspunderii şi nu am păstrat decât ceea ce nu a fost adoptat de Parlament, aici existând amendament, care a fost depus de PNL şi USR, din câte ţin minte, şi care a fost respins de majoritatea parlamentară. Deci, nu există, după părerea mea nu stă în picioare acest argument că este neconstituţional pentru că era o lege în dezbaterea Parlamentului, că nu era o lege în dezbaterea Parlamentului, ci, dimpotrivă, Parlamentul a respins reglementarea pe care noi am dorit-o", a spus Orban.
Premierul a explicat şi că alegerea primarilor în două tururi a fost blocată trei ani de zile în Parlament.
"În ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, de trei ani de zile PNL a depus un proiect de lege de alegere a primarilor în două tururi. De trei ani de zile, Parlamentul, majoritatea roşie din Parlament refuză dezbaterea şi adoptarea, supunerea la vot a proiectului de lege. Deci, aici este un refuz clar al majorităţii parlamentare de a dezbate şi de a adopta un proiect de lege. De trei ani de zile", a mai afirmat Orban.
În plus, premierul a afirmat că există soluţii.
”Avem soluţii, la fiecare situaţie avem soluţii: fie ordonanţă de urgenţă, fie generarea unei presiuni suplimentare pe o Cameră sau alta a Parlamentului sau pe şedinţele reunite, fie adoptarea lor atunci când vom avea o majoritate consolidată după alegeri”, a mai precizat Orban.
Curtea Constituţională a transmis, miercuri, că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său. De asemenea, legea care prorogă unele termene din justiţie este neconstituţională, ambele decizii fiind luate cu unanimitate de voturi.
Sursa : news.ro
Alfred Simonis: Calculele noastre arată că avem peste 233 de voturi în acest moment/ Liderul deputaţilor social-democraţ... Gorghiu: O să-l rog pe preşedintele CCR să explice când un guvern îşi poate angaja răspunderea...