Totusi, cea mai recenta scanteie care ameninta sa arunce in aer coalitia, adoptarea tacita de deputati a legii independentului Giurgiu care prevede abrogarea studierii Istoriei si Geografiei in limba materna, a fost stinsa de catre premierul Boc care i-a dat asigurari presedintelui UDMR Kelemen Hunor ca situatia va fi rezolvata in Senat.
Anuntul a fost facut chiar de liderul UDMR care, intr-o declaratie pentru Mediafax, a precizat ca a discutat cu premierul Boc si au convenit ca proiectul respectiv de lege va fi blocat in Senat. "Acesta este dorinta PDL, acesta este solicitarea si dorinta noastra", a anuntat Kelemen Hunor.
"Proiectul de lege trebuie sa fie blocat la Senat, care este Camera decizionala, unde se poate remedia aceasta defectiune. Suntem suparati, avem o nemultumire in ceea ce priveste prezenta la Camera Deputatilor. A fost o perioada mai dificila pentru PDL, fiind in campanie electorala interna, au avut congresul", a explicat liderul UDMR, care a subliniat ca Legea educatiei nationale a fost adoptata de curand si ei considera ca nu este nevoie ca legislatia sa fie modificata din nou.
In urma discutiei cu Boc, Hunor s-a declarat convins ca se va lucra pentru remedierea acestei defectiuni.
"Supararea noastra este reala, supararea noastra este puternica, dar eu am speranta ca toti suntem oameni responsabili si consecventi si nimeni nu vrea sa creeze o criza politica si tensiuni in coalitie", a sustinut Hunor.
Cat priveste "rezolvarea" problemei in Senat, Kelemen Hunor a spus ca UDMR solicita PDL "disciplina, prezenta, consecventa", facand referire la "obiceiul" senatorilor PDL de a chiuli de la sedintele de plen, situatie care a dus la respingerea in aceasta camera a multor proiecte de lege ale Guvernului.
In planul concret, situatia putere-opozitie in Senat este una periculoasa din punct de vedere al votului, caci avantajul de doar un vot al puterii este de multe ori pierdut din cauza chiulului senatorilor PDL.
Totusi, avand in vedere ca legea lui Giugiu este organica, deci adoptarea ei necesita 69 de voturi in Senat, puterea nu trebuie sa aiba grija decat ca propriii senatori sa nu tradeze la vot, astfel inact opozitia, care are de facto 67 de voturi, sa nu poata "corupe" inca doi alesi ai puterii sa voteze cu ei si astfel sa fie adoptata legea.
Sursa: Jurnalul National