”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 2 octombrie a.c., decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă – demisie”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
În 23 iulie 2018, preşedintele a semnat decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani.
Bănilă spunea atunci că vrea să fie ”un şef cât mai eficient” şi că se bazează pe procurorii din subordine.
Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă şi-a anunţat miercuri demisia de onoare - solicitată luni de preşedintele Klaus Iohannis - declarându-se convins că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor şi afirmând că acesta este preţul injust care trebuie plătit pentru continuarea în bune condiţii, fără presiuni, a activităţii DIICOT.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut luni şefului DIICOT Felix Bănilă să îşi înainteze demisia.
”Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer şi la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror şef la DIICOT, să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie.”, a declarat Iohannis, după ce a criticat reacţia instituţiilor statului în cazul Caracal şi în cazul fetiţei ucise în judeţul Dâmboviţa.
Marţi dimineaţă, înaintea întâlnirii cu ministrul Justiţiei Ana Birchall, Bănilă a transmis printr-un comunicat că va culege opiniile colegilor săii, ale şefului ierarhic şi ale celor implicaţi în actul numirii procurorului şef al DIICOT, după care va aduce la cunoştinţă publică rezultatul deciziei luate, spunând că demisia şefului DIICOT va fi rezultatul unui ”amplu proces cognitiv”, nu doar ”expresia unei simple porniri instinctuale”.
”Demisia este un act unilateral de voinţa, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laş şi poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla aşa”, spunea Bănilă.
Sursa : news.ro
Dăncilă: Opoziţia vrea să vină cu orice preţ la guvernare, dar nu în weekend. Atitudinea opoziţiei este jignitoare pentr... Dăncilă: Culmea ipocriziei este să ne vorbească preşedintele Iohannis despre încălcarea Constituţiei; îi reamintesc preş...