Antena Căutare

Preşedintele Klaus Iohannis, aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a prezenta lista Guvernului în Parlament

Preşedintele Klaus iohannis este aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Conform afirmsţiilor preşedintelui, se prefigurează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale. Propunerea de premier a PNL este liderul partidului, Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus iohannis este aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Conform afirmsţiilor preşedintelui, se prefigurează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale. Propunerea de premier a PNL este liderul partidului, Ludovic Orban.

Preşedintele Iohannis a avut vineri consultări cu partidele parlamentare pe tema noului Guvern, iar la finalul consultărilor a anunţat că acestea vor continua în formulă restrânsă şi că luni sau marţi va face public numele premierului. De asemenea, preşedintele a menţionat că se conturează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul PNL. Fiecare dintre partidele care au fost prezente la Cotroceni impune condiţii pentru susţinerea Cabinetului, iar PSD afirmat luni că nu va vota guvernul.

Ludovic Orban este premierul susţinut de PNL, fapt afirmat de liderul liberal inclusiv la ieşirea de la discuţiile cu şeful statului. După runda de consultări de vineri, fiecare dintre partidele parlamentare, cu excepţia PSD, care nu a fost prezent, a avut puncte de vedere şi mesaje diferite. PNL s-a declarat în favoarea anticipatelor şi dispus să preia guvernarea, USR a propus direct Pactul pentru anticipate, UDMR s-a pronunţat împotriva anticipatelor şi în favoarea instalării rapide a unui Guvern, PMP s-a declarat şi el împoptriva anticipatelor şi a impus condiţiile referitoare la alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300, iar Pro România s-a pronunţat în favoarea anticipatelor şi dispus să contribuie cu voturile parlamentarilor săi la stabilitatea politică a ţării. Luni, preşedintele a avut din nou consultări, fiind invitaţi, printre alţii, liderul PMP Eugen Tomac şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, iar marţi sunt aşteptate noi discuţii.

Liderul PMP Eugen Tomac a scris luni seară, pe Facebook, că a răspuns luni invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis la discuţii pe tema situaţiei politice. iar preşedintele a transmis că marţi va nominaliza premierul. La rândul său, preşedintele PMP a prezentat condiţiile pentru susţinerea Guvernului în Parlament.

Articolul continuă după reclamă

”Am răspuns astăzi invitaţiei Preşedintelui Klaus Iohannis de a avea, la Palatul Cotroceni, o discuţie pe marginea situaţiei politice din ţară. După analiza ultimelor evenimente, preşedintele ne-a informat că mâine va face desemnarea prim-ministrului României”, anunţă Tomac.

El afirmă că a reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu , a declarat că ALDE susţine ideea unui "guvern monocolor" format din reprezentanţi ai PNL, şi că formaţiunea este dispusă să susţină un astfel de executiv, însă cu anumite condiţii pe care le va discuta cu premierul desemnat. Tăriceanu a precizat că exclude acordarea susţinerii unui guvern din care să facă parte Traian Băsescu.

"E firesc ca preşedintele, având prerogativele constituţionale, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care doreşte să o facă întruneşte majoritatea necesară în Parlament pentru a primi votul de învestitură. Am avut consultări săptămâna trecută şi i-am spus că avem disponibilitatea de a susţine un guvern monocolor PNL. Cu primul ministru desemnat vom discuta condiţiile. (...) Nu suntem în situaţia de a da un vot necondiţionat. Nu cred că putem vota un guvern care să-l aibă pe Petrov, informatorul Securităţii, mă refer la Băsescu, este un exemplu de gen de condiţii pe care le vom discuta foarte deschis cu domnul prim ministru desemnat", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara,

DECLARAŢIILE LIDERULUI PNL LUDOVIC ORBAN DESPRE FORMAREA GUVERNULUI

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat luni că prezentarea Guvernului liberal va fi făcută după parcurgerea paşilor constituţionali şi că aşteaptă decizia lui Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier. ”Şansa ca viitorul Guvern să fie învestit este mai mare decât şansele pe care le-a avut moţiunea de cenzură”, a spus Orban.

“Guvernul Partidului Naţional Liberal va fi prezentat public, după decurgerea paşilor constituţionali. În primul rând, aşteptăm decizia preşedintelui privitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. (…) Odată ce va fi finalizat primul pas, vă voi prezenta şi pasul al doilea”, a afirmat luni, Ludovic Orban.

Întrebat dacă a avut întâlniri cu liderii celorlalte partide şi dacă acestea vor susţine guvernul, preşedintele PNL a răspuns: “La fel cum v-am spus şi în privinţa negocierilor pentru moţiunea de cenzură, că vom avea întâlniri. (…) Nu vor fi comunicate, discuţiile sunt foarte importante şi vom avea, cu siguranţă, discuţii cu toţi liderii formaţiunilor politice, care au fost alături de noi în succesul moţiunii de cenzură”..

Conducerea PNL a stabilit luni echipa de negociere, atât echipa de negociere la nivel instituţional, cât şi echipa de negociere la nivelul fiecărei Camere a Parlamentului.

Orban a mai spus că se află departe de încheierea negocierilor şi, la finalul discuţiilor cu toate formaţiunile, va prezenta soluţia la care s-a ajuns, dacă va fi vorba de un guvern minoritar sau unul monocolor. El a precizat că există disponibilitatea unei formule de guvern fie PNL, fie în jurul PNL.

După cum indica şi textul moţiunii de cenzură,care a dus la căderea Cabinetului Dăncilă, viitorul Guvern ar urma să aibă 15 - 16 ministere, să fie unul suplu, european.

CE PREVEDE CONSTITUŢIA ÎN LEGĂTURĂ CU FORMAREA GUVERNULUI

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, până la instalarea nooului guvern, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Sursa : news.ro

Eugen Tomac: Am avut o discuţie cu preşedintele Iohannis, care n-a informat că marţi anunţă premierul. PMP şi-a prezenta... USR merge marţi la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni cu un mandat clar pentru stabilirea calendarului în v...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x