Antena Căutare

Programul „Cosul pensionarilor“ transforma autoritatile locale in buticari

Proiectul privind cosul de solidaritate pentru pensionari a fost aprobat de Cabinetul Boc la sfarsitul lunii trecute, printr-un memo­ran­dum, o initiativa etichetata de presedintele Basescu drept „populista”, oricum cu sanse minime de a fi pusa in aplicare. Produsele alimentare pe care guvernul vrea sa le vanda pensionarilor la pret redus vor fi livrate acestora, saptamanal, prin firme special infiintate de catre autoritatile locale.

Societatile astfel infiintate vor cumpara alimentele prin licitatie si vor percepe un adaos comercial care sa acopere cheltuielile aferente. Cu alte cuvinte, primariile si prefecturile vor trebui sa gaseasca fonduri suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor, in conditiile in care unele primarii din tara nu mai au bani nici macar sa-si plateasca angajatii ramasi dupa disponibilizari.

Din punct de vedere economic, programul nu implica un efort bugetar, nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nu are impact negativ asupra incasarilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice locale si centrale'', se arata in memoran­dumul aprobat de guvern pentru intro­ducerea acestui program.

„Efortul suplimentar" de care se vorbeste in documentul guvernamental este, de fapt, infiintarea unor societati comerciale pentru derularea activitatilor de comert cu produse alimentare de baza exclusiv catre pensionari.

Vanzari cu adaos comercial

Problema noilor economate gestionate de autoritatile locale este ca vor trebui totusi sa aplice adaosuri comerciale pentru a-si acoperi cheltuielile cu chiria spatiilor magazinelor, salariile vanza­torilor si pentru plata utilitatilor. In aceste conditii, profitul ar trebui sa fie zero.

In plus, fiecare societate comer­ciala va trebui sa dispuna de un director, de un contabil, dar si de alti angajati care vor avea nevoie de salarii, obligatoriu minime, ca sa se pastreze spiritul memo­randumului guverna­mental.

Deputa­tul UDMR Mate Andras Levente declara recent ca ,,produsele vor fi vandute fara adaos comercial, doar atat cat (co­merciantii - n.r.) sa aiba bani pentru cheltuieli, dar fara castig". „So­cietatile comerciale infiintate de consiliile judetene ori al caror obiect de activitate a fost extins achizitioneaza prin licitatie publica alimentele de baza destinate vanzarii catre societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau al caror obiect de activitate a fost extins, din res­pec­tivul judet sau, dupa caz, direct catre pensionari. Socie­tatile vor practica un adaos comercial care sa asigure acoperirea cheltuielilor ocazionate de rea­lizarea acestei activitati", este principiul pregatit de guvern.

In conditiile in care va exista „un adaos comercial care sa asigure acoperirea cheltuielilor", cat de mici vor ramane preturile la produsele van­dute pensionarilor? Mai mult decat atat. Desi in document se sustine ca programul nu implica un efort bugetar suplimentar nu se explica de unde provin fondurile care vor fi utilizate pentru cum­pararea prin licitatie a alimentelor.

Diminuarea ratei de saracie

Cantitatile de produse alimentare de baza care pot fi achizitionate lunar de fiecare pensionar prin intermediul acestui program vor fi stabilite la randul lor prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si al ministrului Sanatatii. Regula­men­tul de organizare a vanzarii produselor alimentare de baza catre pensionari, modul de identificare a persoanelor beneficiare, precum si modul de aplicare vor fi stabilite prin hotarare a Consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Muni­cipiului Bucuresti. Scopul social al programului indicat in proiect este limitarea efectelor negative generate de criza economica, diminuarea ratei saraciei in randurile pensionarilor si ,,suplinirea altor forme de sprijin care nu sunt posibile in actualul context".

Vicepresedintele UNPR Valeriu Steriu declara recent ca membrii coalitiei au discutat despre acest program si ca proiectul hotararii de guvern va fi finalizat in doua saptamani, el sustinand ca nu va fi propus un sistem de economate, ci unul asemanator Programului European pentru Persoane Defa­vorizate.

Sursa: Financiarul

Foto: Intactimages

Finantarea Invatamantului cu minimum 6% din PIB, amanata pana in 2014... Guvernul ingheata pensiile pana in 2014. Blocate si angajarile pentru urmatorii 2 ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x