- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vești proaste pentru poporul român! În curând maghiarii își vor câștiga toate drepturile în țara noastră! Cine a luat această decizie
Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor, Fernand de Varennes, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş că ,,dacă o minoritate naţională dintr-o ţară este destul de numeroasă este o practică bună de a recunoaşte limba minorităţii respective ca limbă oficială", spune Capital.
Acesta a făcut referire la multe alte țări care au adoptat ca și limbă oficială, limba vorbită de minoritățile aflate în țăra respectivă.
De exemplu,"Canada este în situaţia în care aproximativ 24% din populaţie este vorbitoare de limbă franceză şi de aceea s-a hotărât ca engleza şi franceza să fie limbi oficiale, dar atunci când un procentaj mare al populaţiei dintr-o ţară, chiar şi dacă este o minoritate, este mare, atunci aş putea spune că este o practică bună de a recunoaşte şi limba minorităţii respective ca limbă oficială. Italia, în anumite regiuni, are mai mult decât o limbă oficială, pentru că are minorităţi vorbitoare de altă limbă, mari. Deci, dacă o minoritate este destul de mare proporţional şi vorbeşte altă limbă, atunci cred că da, trebuie să existe principiul proporţionalităţii", a declarat Fernand de Varennes, întrebat fiind despre experienţa canadiană în domeniu.
Fernand de Varennes a arătat că în domeniul învăţământului minoritar în provincia Ontario, pentru că mandatul său se axează pe acest subiect, există "o situaţie interesantă", după instalarea noului guvern regional, care a decis să renunţe la înfiinţarea unei universităţi cu predare în limba franceză.
"În provincia canadiană Ontario, unde există guvern regional, există aproximativ 600.000 de vorbitori de limbă franceză ca minoritate şi sunt universităţi de stat în Ontario cu limbă de predare în franceză. Şi cred că sunt două sau trei universităţi bilingve, predau în engleză şi în franceză. Şi o universitate este cam jumătate-jumătate, deci avem trei universităţi de stat pentru 600.000 de vorbitori de limbă franceză în Ontario, o comunitate minoritară. Este un proiect de a crea o universitate de stat cu limbă de predare exclusiv în franceză. Guvernul anterior din Ontario a acceptat acest lucru, s-au investit bani şi oamenii au fost angajaţi să ducă la bun-sfârşit înfiinţarea, dar noul guvern, ales în urmă cu câteva săptămâni, a decis că sunt prea mulţi bani la mijloc şi că nu se va face. Subiectul este foarte fierbinte, multă presiune pe guvernul din Ontario şi nu judec spunându-vă toate acestea, există senzaţia că 600.000 de persoane, membri ai comunităţii vorbitoare de limbă franceză, ar trebui să aibă universitate de stat care să predea în limba franceză. Unii ar putea să spună că guvernul din Ontario şi Canada pot să facă mai mult în acest sens', a spus el.
Fernand de Varennes s-a aflat în vizită în România în perioada 4-6 decembrie fiind invitat de Uniunea Federativă a Naționalității Europene, tocmai pentru a dezbate drepturile minorităților. Acesta a participat la conferința ,, Comunităţile maghiare minoritare: probleme şi oportunităţi", care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş, spune Capital.
Salariul prim-ministrului României. Cât câștigă Viorica Dăncilă...