Referendum justiție 2019, validat prin prezență: care este a doua condiție pentru validare oficială

 

Referendum pentru justiție din 26 mai 2019 a fost, validat prin prezență. Klaus Iohannis, declarație: ”Referendumul a trecut cu brio!”

Update, ora 21:00: prezența la vot a românilor a fost covârșitoare. Urnele s-au închis la ora 21:00. Președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Referendumul a trecut cu brio!”. Vezi aici declarația președintelui Klaus Iohannis și rezultatele, de la ora 21:00.

Prezenţa la urne la referendumul pe justiţie a depăşit, la ora 17:16 - 30%, cvorumul minim necesar pentru validarea consultării populare. Este vorba despre prezenţa la secţiile de votare deschise în ţară. Însă, pentru ca referendumul să fie VALIDAT, mai trebuie să îndeplinească și o a doua condiție: opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 18.267.997 de votanţi, iar până la ora 17.16 au votat 5.483.491 de persoane.

Referendum justiție. Ce spune legea:

Legea 3/2000 prevede două praguri pentru validarea referendumului.

1. pragul de 30% prezenţă
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

2. pragul de 25% voturi valabil exprimate
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Drept urmare, pentru a fi valabil referendumul trebuie să participe cel puțin 30% din numărul acestor persoane, însemnând 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegători, fie cu opțiunea DA, fie NU.

Pe data de 26 mai, românii votează vota la alegerile parlamentare şi la referendumul consultativ pe tema justiţiei, convocat de Klaus Iohannis. Pentru a fi considerat valid, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide.

Referendum justiție. Care sunt întrebările la referendum

Potrivit deciziei președintelui Klaus Iohannis, întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem simplu, prin „da” sau „nu” sunt următoarele:

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Citește și:

EXIT POLL alegeri europarlamentare 2019. BEC: 6.829.219 de persoane au votat. La referendum s-a atins pragul de validare!

Referendum pentru justiție 2019. S-a atins pragul de prezenţă pentru validarea la referendumului​facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI