Astfel, in privinta optiunii la alegerile parlamentare, intrebati catre candidatii carui partid politic si-ar indrepta optiunile, doar 54% dintre respondenti au ales un partid politic. Dintre acestia, 38% au spus ca ar vota cu PSD, 27% cu PNL iar 14% cu PDL.
Sub 10 procente in optiunea de vot se situeaza PP cu 9%, UDMR cu 5%, PRM cu 4%, PC cu 2% iar PNG cu 1%. Tot pentru exprimarea optiunii electorale, respondentilor li s-a cerut sa ia in calcul alianta formata de PSD, PNL si PC, in acest context 55% dintre subiecti indicand un partid politic ca optiune. Astfel, o optiune de vot in favoarea USL a fost exprimat de 67% dintre subiecti, in timp ce catre PDL s-au indreptat 12% dintre optiunile de vot.
Comentariul specialistilor de la Avangarde facut pe baza corelarii raspunsurilor la cele doua intrebari spune ca, in situatia constituirii aliantei USL, PDL pierde doua procente din optiunea de vor, dar ca respondentii nu se orienteaza catre USL, ci acestia sunt fie indecisi, fie declara ca nu vor participa la vot.
In ceea ce priveste intentia de vot la presedintie, chestionata de Avangarde, doar 56% dintre subiecti au indicat un candidat. Dintre acestia, cea mai mare parte a subiectilor, 45%, a optat pentru liberalul Crin Antonescu.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a fost si el vazut ca favorit de 21% dintre subiecti, in timp ce Dan Diaconescu ar obtine 12% dintre optiuni, Vadim Tudor 6%, George Becali 3%, Teodor Baconschi 2% iar Kelemen Hunor tot 2%. Pentru un alt candidat au optat 9% dintre subiecti, optiunile de vot in aceasta categorie fiind impartite si intre Traian Basescu care ar obtine un 3%, Sorin Oprescu 1% iar Mircea Geoana tot 1%.
Intrebati care dintre liderii politici ar trebui sa ocupe functia de prim ministru, dintre cei 58% care au ales un politician, dominant au optat catre Victor Ponta (26%), urmat de Crin Antonescu (21%), Calin Popescu Tariceanu (17%), Emil Boc (10%), Adrian Nastase (8%) sau Vasile Blaga (5%).
Tot articolul, in Jurnalul National