Daca astazi toata lumea e sigura ca criza ne-a lovit mai puternic este pentru ca s-au dat credite fara noima, putini isi aduc aminte de discutiile de acum trei ani legate de "supraincalzirea" economiei, si in mod specific a existentei unei bule imobiliare.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are semnale referitoare la orientarea pietei imobiliare catre o situatie de tip "bubble", desi preturile proprietatilor au inregistrat in ultimul timp cresteri importante, declara la 21 martie 2007 Florian Neagu, seful serviciului de riscuri macroprudentiale al bancii centrale.
Romania tocmai intrase in Uniunea Europeana si banii tocmai incepeau sa curga spre tara noastra. Guvernatorul Mugur Isarescu declara ca in special in zona de nord a Bucurestiului valoarea terenurilor si caselor era deja mult exagerata.
In 2008, deja era clar ca piata imobiliara nu mai avea vreo legatura cu productivitatea economica, asa ca BNR a anuntat ca va realiza un index imobiliar pentru ca tot romanul sa vada exact cat valoreaza terenurile si locuintele. Dupa care initiativa a fost trecuta catre Institutul National de Statistica (INS), ai carui reprezentanti declarau singuri ca proiectul de lege va fi gata in trimestrul al treilea din acel an.
Daca in timpul boom-ului imobiliar indexul n-a mai fost realizat, dupa venirea crizei, existenta unui asemenea instrument ar fi fost nociva pentru banci, care s-ar fi vazut nevoite sa rescrie in minus valoarea activelor conform indexului oficial. Asa ca pana la urma nu s-a mai realizat, desi cumparatorii inca il asteapta. Mai mult, intre timp, diverse companii imobiliare sau institutii media au lansat indici imobiliari proprii.
Tot articolul, in Jurnalul National
Boc: Opozitia trebuie sa aiba emotii pentru rezultatul votului la motiune... Membrii PSD vor picheta Parchetul General pentru a fi audiati in cazul fraudei comise Roberta Anastase...