Antena Căutare

Taieri salariale, castigate in instanta: Statul trebuie sa plateasca anul viitor 3 mld. lei

Drepturile salariale castigate in instanta de catre bugetari, prin titluri executorii, depasesc in prezent 7,44 miliarde de lei. ,,Din datele disponibile la nivelul Ministerului Finantelor Publice, sumele prevazute in hotararile judecatoresti care intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt in cuantum de cca 7.446 de milioane de lei (neactualizate cu rata inflatiei)”, precizeaza MFP, la solicitarea ,,Fin.ro”. Dintr-un alt document al ministerului transmis Camerei Depu­tatilor reiese ca, actualizata cu rata inflatiei, suma totala ajunge la aproxi­mativ 8,76 miliarde de lei.

Anul viitor Executivul trebuie sa plateasca o treime din aceasta suma, dupa ce achitarea acestor obligatii a fost amanata sistematic de catre guvern incepand cu anul 2009.

De fiecare data, decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, iar Cabinetul Boc a oferit ca argument „imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare si in mod implicit nerespectarea angajamentelor interne si internationale asumate de guvern, inclusiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar".

In decembrie 2010 Cabinetul Boc s-a angajat ca valoarea titlurilor executorii sa fie achitata in trei transe, astfel: 34% in anul 2012 si cate 33% in anul 2013, respectiv 2014.

Majorari salariale de 15% sau respectarea deciziilor instantei?

Guvernul va stabili, pana la ince­putul lunii septembrie, cuantumul su­me­lor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti exe­cutorii, precum si graficul de plata in 2012 si in anii urmatori, pentru a se incadra intr-un deficit bugetar de 3%, a anuntat ieri premierul Emil Boc. Decla­ratia vine dupa ce tot seful Executivului declara recent ca guvernul intentioneaza sa isi mentina promi­siunea, astfel ca sumele respective vor fi incluse in chel­tuielile de personal din anii urmatori.

Pentru 2012, sa te poti incadra in 42,5 milioane de roni (miliarde lei noi sau RON - n.r.), care sa reprezinte 7,2% din PIB procent de salarii, trebuie sa te gandesti ca mai exista si niste sentinte judecatoresti amanate si care vin din 2008", a declarat seful Executivului la 1 august. (Trans­criptul declaratiei este pre­luat de pe site-ul oficial al guvernului).

Trecand peste confuzia lui Emil Boc, in opinia caruia „42,5 milioane de roni" sunt totuna cu 42,5 miliarde de lei, din informatiile prezentate reiese ca daca intr-adevar anul viitor vor fi platite cele aproximativ 3 miliarde de lei titluri exe­cutorii, bugetul alocat in 2012 chel­tuielilor de personal va fi, de fapt, de 39,5 miliarde de lei. Prin urmare, mai putin decat in 2011, cand bugetul alocat acestui tip de cheltuieli este de 40,57 miliarde de lei. Din aceasta suma ar trebui acordate si majorarile salariale de 15%, promise tuturor categoriilor de bugetari.

Ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu arata in urma cu cateva luni ca Executivul a preferat sa amane cu inca un an plata titlurilor executorii ca sa aiba bani pentru majorarea salariala de 15% aplicata de la 1 ianuarie 2011 tuturor categoriilor de bugetari.

,,Daca in acest an s-ar fi platit 34% din valoarea titlurilor executorii, cheltuielile de personal s-ar fi majorat cu cca 3 mili­arde de lei, reprezentand cca 0,6% din PIB. Pentru respectarea tintei de deficit, plata in anul 2011 a 34% din valoarea titlurilor executorii ar fi determinat neacordarea majorarii salariale de 15%, menita a compensa partial reducerile salariale (de 25%, aplicate din 2010 - n.r.)", se preci­zeaza intr-un document transmis in luna mai Camerei Deputatilor. Tot minis­trul de Finante a transmis depu­tatilor ca „pana la sfarsitul anului 2012 se are in vedere recuperarea integrala a dimi­nua­rii drepturilor sala­riale din anul 2010".

Printre categoriile de personal care au dat statul in judecata si au castigat se numara magistrati, personalul auxiliar din justitie, personalul didactic din invatamantul auxiliar, functionari publici. Ministerul sustine insa ca nu are o evidenta a sumelor datorate pe fiecare categorie de personal in parte.

Preci­zam ca Ministerul Finantelor Publice nu dispune de informatii referitoare la cuantumul drepturilor salariale casti­gate in instanta de fiecare categorie de personal in parte si nici in ceea ce priveste titlurile executorii achitate din 2009 pana in prezent", se arata in ras­punsul transmis ,,Fin.ro".

Recent, Ministerul Justitiei a anuntat ca valoarea ,,creantelor (cu titlu de drep­turi sala­riale) angajatilor din sistemul judiciar impotriva institutiilor publice este de 1,7 miliarde de lei". Seful Executivului are insa probabil alte surse de infor­mare, intrucat acesta spune ca „peste 2 miliarde de lei ne-a lasat cadou guvernul Tariceanu prin niste sentinte pentru magistrati".

Sursa: Financiarul

Sulfina Barbu: Regionalizarea Romaniei va avea loc dupa alegerile locale din 2012... Campanie electorala in Neamt si Maramures...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x