Traian Basescu si-a inceput discursul amintind faptul ca multe guverne au intampinat dificultati la nivelul strazii din cauza crizei economice.
Principalele declaratii ale presedintelui:
Despre economie
"Romania a continuat reformele creand premisele pentru revenirea la un deficit bugetar sub 3%. Nivelul de trai al romanilor este unul dintre cele mai scazute in raport cu cele din afara, dar preconizam ca urmeaza o crestere economica de peste 2 la suta.
Economia romaneasca a evoluat peste asteptari din cauza exportului, in principal.
Romania a fost tara Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investitiilor.
Alocarile pentru 2012 insumeaza 38,1 miliarde lei, fata de 36 miliarde in 2011. Aceste sume vor fi orientate cu precadere catre proiecte de investitii.
Increderea pietelor si a agentiilor de rating constituie conditii esentiale pentru asigurarea stabilitatii economice si financiare. Va trebui sa ne asiguram ca decizia privind expunerea marilor banci in Romania va fi respectata
Exista premisele ca economia romaneasca sa inregistreze si in 2012 valori pozitive ale cresterii economice
In conditiile in care stabilitatea economiei va contiua sa se consolideze, nu exista motive de preocupare care sa fundamenteze o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca.
Despre reformele pe 2012
Romania a continuat reformele institutionale.
Prioritatea pe linia reformelor se mentine si in 2012. Va fi definitivata noua lege a Sanatatii.
In fata propriei instabilitati, in 2009 si 2010, si mai apoi in fata instabilitatii economice extreme, Romania a continuat reformele institutionale. Toate aceste reforme reprezinta un puternic element de stabilitate dat pietelor.
Despre proiectele europene
Proiectul european se afla intr-un moment de rascruce
Principiile europene, in special solidaritatea responsabila, isi pastreaza intreaga relevanta
Vrem sa ramanem angrenati in evolutiile majore la nivel european. Romania este adepta unei Uniuni tot mai integrate care sa tinda spre Statele Unite ale Europei.
Voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului in ceea ce priveste adoptarea masurilor la care ne-am angajat prin acordul cu FMI si UE. Avem in vedere o eventuala reorganizare administrativa a tarii.
Principala lectie invatata este ca o atitudine responsabila l a nivel politic si economic este o premisa fundamentala impotriva crizelor.
2011 a fost un an dificil, in care crizele economice, financiare, umanitare si uneori politice, au pus la incercare guvernele si statele lumii.
In Europa, pe masura adancirii crizei, a devenit tot mai clar ca viitorul consta in consolidarea integrarii statelor in Uniune.
Stimulam identificarea de solutii comune la problemele comune, trebuie sa evitam stabilirea unor diviziuni artificiale in cadrul UE.
Romania aniverseaza 5 ani de la aderare in UE, timp in care ne-am conturat ca stat european
Mentinem decizia adoptarii monedei unice pentru a consolida UE. Nu este suficient doar indeplinirea conditiilor de la Mastricht, ci si ca institutile romanesti trebuie sa fie competitive.
Teme europene de interes particular pentru Romania:
- raportul interimar de la inceputul anului
- evaluarea generala a comisiei pentru aplicarea mecanismului de la aplicare si pana in vara 2012
- perspectivele acestui mecanism
- politica agricola comuna ( Economia romaneasca a evoluat peste asteptarile multora, datorita productiei agrigole bune, cresterii la export si investiiilor guvernamentale.)
- crearea de locuri de munca pentru tineri
- strategia UE pentru Zona Dunarii ce ramane o prioritate pe politica externa in 2012
- securitatea energetica, determinanta in securitatea nationala si stabilitatea europeana.
Foto: Intact Images