Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:30Chefi la cutite

USL va cere CCR sa aplice forma initiala a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat ca USL se va adresa Curtii Constitutionale pentru a aplica legea in vigoare la momentul declansarii referendumului, respectiv Legea 3/2000 in forma modificata prin OUG 41, care nu include conditia de prezenta la urne de 50% plus unu, scrie Mediafax.

OUG 41 a fost adoptata de Executiv cu o zi inaintea suspendarii presedintelui.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, sustine ca legea aplicabila la momentul declansarii procedurii de demitere a sefului statului era OUG 41/2012, iar USL va cere Curtii sa respecte legea. Ordonanta a fost modificata ulterior in Parlament si promulgata in 24 iulie de presedintele interimar Crin Antonescu, anunta Mediafax.

Deputatul liberal sustine ca procedura suspendarii presedintelui a fost declansata in baza OUG 41/2012, potrivit careia seful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum, modificarile survenite neaplicandu-se retroactiv.

Cu toate acestea, referendumul s-a desfasurat dupa programul de vot prevazut in OUG modificata, argumentul lui Chiuariu fiind ca acestea sunt detalii tehnice, de organizare si nu afecteaza esenta legii.

Chiuariu a mai precizat ca orice modificare legislativa privind organizarea si desfasurarea referendumului este aplicabila pentru viitor, respectiv orice modificare suferita de OUG 41 este pentru viitorul referendum.

Procedura declansarii suspendarii presedintelui, validata de Parlament in 6 iulie, a fost inceputa in baza OUG 41/2012 , orice modificare neputand retroactiva, explica el.

Citeste si Antena3!

FOTO: Intact Images

Recomandari