Liderul social-democratilor a tinut sa precizeze inca de la inceput ca decizia de a da curs invitatiei presedintelui a fost luata ca urmare a solicitarilor PSD ca Opozitia sa fie chemata separat la discutii.
"PSD a solicitat tot timpul ca, daca presedintele Traian Basescu doreste sa aiba o discutie serioasa cu noi, sa faca o invitatie serioasa, sa putem sa discutam din punctul de vedere al Opozitiei. S-a facut aceasta invitatie si am acceptat-o", a spus Victor Ponta.
Fundamentele statului social
Asa cum a anuntat si la inceputul sedintei, una dintre principalele teme abordate s-a referit la fundamentele statului social. Printre acestea, dreptul la pensie, dreptul la salariu minim si dreptul la un nivel minim garantat de viata.
"Sunt drepturi castigate cu greu de Romania si sunt prevazute intr-un articol din constitutie si incluse in Tratatul de la Lisabona. Era necesar sa ne spunem punctele de vedere si am prezentat si un material presedintelui", a declarat presedintele PSD.
Activitatea Parlamentara
Liderii PSD au discutat cu seful statului si despre problemele privind activitatea parlamentara. Ponta a reiterat faptul ca situatia nu poate reveni la normal pana ce nu se solutioneaza problema cu Roberta Anastase.
"Nu e normal sa ni se ceara noua o colaborare din partea lui Traian Basescu, iar Roberta Anastase sa incalce toate regulile", a spus liderul PSD. "Am precizat inca o data ca Opozitia si noi PSD-ul putem respecta regulile democratice", a adaugat Ponta.
Presedintele PSD a mai declarat apoi ca seful statului le-a cerut social-demcoratilor "sa inchida ochii" la situatia din Camera Deputatilor legata de Roberta Anastase, pentru adoptarea a doua-trei legi importante in momentul actual.
"Ne-a solicitat sa inchidem ochii. Este o interpretare daca vreti a mea, a noastra, sa inchidem ochii la abaterile si la frauda doamnei Roberta Anastase si la abaterile de la regulile democratice din Parlament, ca sa adoptam aceste doua-trei legi. I-am precizat punctul nostru de vedere. Bun, ce se va intampla dupa? Nu se incheie activitatea parlamentara nici viata politica dupa ce se adopta aceste doua-trei legi. Foloseste cuiva, ne-a cerut FMI sa adoptam prin frauda legi necesare?", a spus Ponta.
"Cred (...) ca macar a inteles de la noi ca nu exista o dorinta de blocaj, exista o dorinta de revenire la niste reguli normale. Acele reguli normale nu le-am incalcat si nu le-am schimbat noi, iar responsabilitatea, chiar daca presedintele o transmite catre partidul de guvernamant, catre presedintele Camerei Deputatilor, responsbailitatea ii revine si presedintelui pentru buna functionare a acestor institutii fudnamentale care iata, in acest moment, nu din cauza naostra a opozitiei pratic functioneza foarte prost si anormal", a mai spus Ponta.
Spatiul Schengen
O alta tema abordata a fost cea legata de aderare Romaniei la Spatiul Schengen. Victor Ponta a precizat ca discutiile pe acest subiect au fost epuizate intr-un timp foarte scurt.
"PSD a facut si va face tot ce tine de noi ca partid de Opozitie in Parlament pentru a adopta reglementarile necesare in vederea aderarii la Spatiul Schengen si in vedere indeplinirii si ridicarii constrangerile in Mecanismul de Cooperare si Verificare", a spus Pota, adaugand ca problemele tehnice nu tin de PSD.
Ordonanta 50
Referitor la Ordonanta privind creditele populatiei, Ponta a anuntat ca PSD va vota in asa fel incat cei care au credite sa fie protejati.
"Mi-am facut datoria sa explic ca parlamentarii PSD nu vor vota amendamentele solicitate de Putere si vor vota in favoarea celor care au credite, pentru protectia acestora", a spus Victor Ponta.
O alta tema s-a referit la Legea Educatiei, referitor la care PSD si-a reiterat punctul de vedere. Mai precis, ca este vorba despre o procedura neconstitutionala, care nu ar trebui sa continuie.
Bugetul de stat
Cea mai lunga discutie, potrivit presedintelui social-democrat, s-a purtat pe marginea bugetului de stat.
"Am evidentiat punctele noastre de vedere vis-a-vis de constructia nerealista si de costul inacceptabil pentru Educatie, Sanatate si pentru autoritatile administratiei locale", a spus Ponta.
Inainte de consultari, liderul PSD anunta o reuniune a grupurilor parlamentare si a reprezentantilor administratiilor locale in cadrul careia sa se discute despre bugetul pentru anul 2011.
"In rest am facut si o precizare de natura tehnica. De acum incolo am scolicitat ca invitatiile pentru astfel de consultari sa fie transmise din timp, pentru ca vom participa la consultari numai alaturi de partenerii nostri din Opozitie", a conchis liderul PSD.
La inceputul consultarilor, seful statului le-a spus liderilor PSD ca temele de discutie anuntate ii vizeaza si pe liderii Opozitiei si de aceea a insistat sa fie prezenti la consultari.
La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca au venit pregatiti pentru discutii si ca una dintre temele pe care le considera extrem de importante o reprezinta statul social. Cat priveste bunul mers al lucrarilor din Parlament, Ponta a tinut sa precizeze din nou ca acest lucru se va intampla dupa solutionarea problemei legate de Roberta Anastase.
"Cred ca una din marile dezbateri din Romania la anul va trebui sa fie legata de statul social si cum va mai putea fi el salvat din punct de vedere al conceptelor politice. Sper sa-l discutam chiar si in seara asta, intr-o oarecare masura", a fost replica presedintelui Traian Basescu.
Mircea Geoana: "Asocierea mea cu Basescu nu e numai incorecta, dar si profund imorala!"... Basescu, despre retragerea lui Marko de la sefia UDMR: "Suntem de-o seama, ce sa inteleg?"...