Antena Căutare

100 de ani de la cea mai mare faptă de vitejie a românilor! Centenarul luptelor de la Mărășești este comemorat în toată țara

În data de 6 august se fac 100 de ani de la începutul luptelor de la Mărășești. Atunci, ssperanța într-un viitor mai bun se clătina în fața unui moment dureros din istorie, în care armata zăcea aproape distrusă pe câmpul de luptă.

În data de 6 august se fac 100 de ani de la începutul luptelor de la Mărășești. Atunci, ssperanța într-un viitor mai bun se clătina în fața unui moment dureros din istorie, în care armata zăcea aproape distrusă pe câmpul de luptă.

În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii romani şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii “Pe aci nu se trece!”.

Scurtă istorie:

Planificarea germană a denumit operaţiunea "Bătălia de străpungere de pe Putna şi Şuşiţa", făcând parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei împreună cu Bătălia de la Oituz (a treia bătălie de la Oituz) din 8-22 august 1917.



Germano-austro-ungarii au plasat în dreptul localităţii Mărăşeşti o forţă de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri, una dintre cele mai mari densităţi de artilerie. Începută că o bătălie de urmărire a forţelor ruseşti, care nu mai doreau să lupte, bătălia s-a transformat treptat într-o încercare foarte costisitoare de "a sfărâma armata romană din Moldova", după cum a afirmat chiar mareşalul Hindenburg, şeful Marelui Stat Major german.

Cotidianul "Times" a scris că "Apărarea frontului la Mărăşeşti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români ..."

Datele tehnice confirma amploarea deosebită a confruntării. Armata I romană a pierdut 27 410 oameni, ceea ce reprezenta 16% din efectivul avut la începutul bătăliei. Armata IV rusă a avut şi ea pierderi serioase, cifrate la c. 25 650 de oameni, între care 7 083 morţi, 10 400 răniţi şi 8 167 dispăruţi. De cealaltă parte, Armata IX germana, principală grupare de forţe a inamicului, a avut 60 000 – 65 000 de oameni scoşi din luptă (morţi, răniţi şi dispăruţi).

Prin rezistenţă viguroasă a trupelor romano-ruse la Mărăşeşti şi Oituz, inamicul a fost forţat să renunţe la ofensivă, eşuând în încercarea de a ocupa Moldova şi de a scoate România din război. Totodată, statul român îşi continua existenţa, la fel şi speranţa romanilor într-un deznodământ favorabil al războiului.

După mai bine de 11 luni de când România intrase în război, abia în vara lui 1917 soldații Armatei 2 sub comanda generalullui Averescu a văzut cum inamicul dispare, moment consemnat ca fiind o reală victorie pentru Armată.

Victoria de la Mărăști a fost urmată de cea de la Mărășești, cunoscută și ca „micul Verdun al românilor”. Aici s-au întâmplat mărețe fapte de vitejie, soldații români devenind astfel un simbol de forță și putere.

Căpitanul Grigore Ignat aruncă ideea: Soldații morți, repuși în poziție de tragere, pentru intimidarea inamicului

Prin bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, onoarea Armatei învinse în 1916 a fost spălată, iar victoria a avut un rol decisiv în istorie.

Astăzi se împlinesc 100 de ani de când românii au făcut istorie pe front.

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Mihai Tudose vor participa astăzi la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la bătălia de la Mărășești.

La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

"La 100 de ani de la cea mai importantă operațiune militară a Armatei Române din Primul Război Mondial, președintele Klaus Iohannis onorează la Mărășești memoria celor care au luptat și s-au jertfit pentru o Românie unită și puternică", a precizat Administrația Prezidențială, miercuri, într-un comunicat.

Cu această ocazie, președintele Iohannis va decora drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă de acum 100 de ani, se va adresa participanților, reprezentanți ai autorităților publice, corpului diplomatic și cultelor, și va oferi Mausoleului de la Mărășești un drapel comemorativ.

Surse: Agerpres, Observator

Epava de la Costineşti este înrudită cu celebrul vas Titanic! Pare greu de crezut, dar este adevărat!... Două cadavre au fost găsite plutind pe râul Prut! Poliția a demarat o anchetă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x