Anul 2018 ar putea fi un an fără vara, aşa cum s-a întâmplat şi în 1815 după erupţia vulcanului Tambora, spune un specialist în fenomene climatologice
"Erupţia vulcanului va cauza un nor de sulf care va duce la dispariţia verii. Sulful are un efect de răcire, un efect distructiv şi duce la această anomalie tehnică, la răcire considerabilă a atmosferei. Din acest punct de vedere se aşteaptă ca lunile de schimbare de anotimp să reprezinte nişte momente critice sau favorabile în ceea ce priveşte posibilitatea unei erupţii. Cred că vom trece printr-o perioadă de transformări generale cu sau fără experimente nucleare”, a declarat Sebastian Sârbu, specialist în fenomene climatologice, la Antena Stars.
Totul pare să aducă aminte de anul 1815 când Europa a fost acoperită de zăpadă în plin sezon cald din cauza erupţiei vulcanului Tambora. Acesta a trimis în atmosferă 145 de kilometri cubi de piatră, cenuşă şi gaze toxice.
Astfel, din cauza stratului de sulf din atmosferă recoltele au fost distruse de zăpadă, iar unele râuri au îngheţat, cauzând instalarea foametei în Irlanda şi creşterea preţurilor la mâncare în Germania.