Antena Căutare

28 DE ANI DE LA REVOLUȚIE. 20 decembrie 1989, ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber

Anul 1989 a fost marcat, la nivel internaţional, de un val de evenimente care au condus la căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est.

Anul 1989 a fost marcat, la nivel internaţional, de un val de evenimente care au condus la căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est.

România a fost singura ţară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă, conducătorii vechiului regim fiind executaţi.

Perioada dintre 16 şi 20 decembrie 1989 a cuprins evenimente cunoscute sub denumirea de “Revoluţia de la Timişoara”. 20 decembrie 1989 rămâne ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber din România.

Ce s-a întâmplat acum 28 de ani?

Demonstranţii din Timişoara se grupează în Frontul Democratic Român, avându-i în frunte pe Lorin Fortuna (preşedinte), Ioan Chiş (vicepreşedinte) şi Claudiu Iordache (secretar general), cu scopul de a organiza mişcarea de rezistenţă.

- Dimineaţa, coloane de muncitori din întreprinderile oraşului Timişoara se îndreaptă spre Piaţa Operei. Sunt în jur de 100.000-150.000 de manifestanţi. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase în cazărmi; autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului. Astfel, Timişoara devine primul oraş liber al României.



- La Comitetul judeţean PCR, o delegaţie a revoluţionarilor, constituită ad-hoc, le cere lui Constantin Dăscălescu şi lui Emil Bobu, veniţi de la Bucureşti, destituirea lui Ceauşescu, dizolvarea guvernului, eliberarea arestaţilor, redarea către familii a trupurilor celor ucişi în zilele anterioare, informarea corectă asupra evenimentelor de la Timişoara. Sub presiunea mulţimii, o parte a revendicărilor sunt acceptate, la celelalte se promite că va răspunde Ceauşescu personal.

- Se lansează ideea constituirii Frontului Democratic Român şi aceea a declanşării grevei generale.

Bucureşti - Seara, Nicolae Ceauşescu, întors din vizita efectuată în Iran, apare la postul de televiziune, calificând evenimentele de la Timişoara ca fiind opera unor huligani, elemente antinaţionale, teroriste etc. În cadrul aceluiaşi discurs, secretarul general al PCR anunţă că, întrucât manifestanţii au atacat unităţile militare, acestea au fost obligate să se apere, folosind armamentul din dotare.



În noaptea de 20 spre 21 decembrie, Comitetul Municipal PCR hotărăşte organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare "miting popular" care să condamne "acţiunile huliganice" de la Timişoara.

Fotografii: Opinia Timișoarei

Vine iarna, v-ați scos mănușile și fularele din dulap? De la ninsori slabe la nămeți în toată țara... Tradiții și obiceiuri de Ignat. Cum pot profita de această zi femeile fără pereche sau fără copii. Rezultatele sunt gara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x