6 februarie. Semnificații istorice. În anul 1696, a apărut prima tipăritură în tipografia instalată la Mănăstirea Snagovului, numită: "Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena".
Cartea, publicată cu text grecesc şi românesc de către Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, îi era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.
Constantin Brâncoveanu. Foto: descopera.ro
Volumul este de format in 4° (14 cm X 19,5 cm) are trei file nenumerotate la început, la care se adaugă patruzeci şi două numerotate. Textul este imprimat cu cerneală roşie şi neagră, pe hârtie groasă, de calitate, iar legătura este executată în piele împodobită cu ornamente aurite, tranşele fiind, de asemenea, vopsite cu aur. Această ediţie de lux a avut un tiraj limitat, cu puţine exemplare, din care astăzi se cunosc în ţară doar patru. Trei se află la Biblioteca Academiei Române (din care unul foarte uzat, provine de la Hurezi) şi unul se păstrează în "Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena"
6 februarie. Alte semnificații istorice. Calendar
1778 - A fost încheiată alianţa franco-americană. În timpul Războiului de Independenţă din America, reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai Franţei au semnat, la Paris, Tratatul de Prietenie şi Comerţ şi Tratatul de Alianţă.
Regina Elisabeta a Marii Britanii. FOTO: descoperă.ro
1857 - Apare, la Bucureşti, ziarul unionist "Concordia", care, în acelaşi an, îşi schimbă denumirea în "Românul" (director C.A.Rosetti).
1879 - Agenţiile diplomatice române din străinătate au fost ridicate la rangul de legaţii.
1885 - Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instrucţiei şi al Cultelor.
1889 - S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecţionar şi critic de artă (m. 18 septembrie 1962)
1898 - A avut loc, la Paris, premiera "Poemei române" compusă de George Enescu. A fost prima sa apariţie publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani.
1908 - S-a născut, la Ploieşti, scriitorul Geo Bogza (m. 14 septembrie 1993).
1945 - A intrat în vigoare Decretul-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.
1945 - S-a născut Bob Marley, celebru cântăreţ de muzică reggae (m. 11 mai 1981)
1948 - Echipa feminină a României cucereşte locul al treilea la campionatul mondial de tenis de masă desfăşurat la Londra.
1952 - Elisabeta a II-a a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
1990 - Frontul Salvării Naţionale s-a înregistrat oficial ca formaţiune politică. Preşedintele formaţiunii a devenit Ion Iliescu.
1991 - Ministerul de Externe român a dat o declaraţie prin care s-a pronunţat pentru desfiinţarea, până la jumătatea anului 1991, a structurilor militare ale Tratatului de la Varşovia. Toate statele membre ale acestei alianţe militare (URSS ultima, după o îndelungată perioadă de deliberare) s-au pronunţat în favoarea desfiinţării alianţei.
1995 - A încetat din viaţă academicianul Nicolae Simionescu. A fondat şi organizat, împreună cu academicianul Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară (n. 27 iunie 1926).