Melisa Tcaciuc, unul dintre cei 17 absolvenți eliminați de la Bacalaureat, susține că a susținut toate probele de la examenul maturității și, mai mult de atât, și-a văzut și rezultatele. Zece zile mai târziu, însă, ea și alți 16 colegi au rămas fără diplomele de BAC.
„Rezultatele s-au afişat pe 30 iunie şi noi am aflat pe 9-10 iulie că nu primim diplomele şi că suntem acuzaţi de fraudă. Am mers la doamna directoare a liceului, ne-am spus punctul de vedere, ea ne-a sfătuit să stăm cuminţi până se clarifică situaţia. Şi ne-a mai spus că dacă facem, totuşi, reclamaţii, să nu facem o plângere comună, ci să facem reclamaţii individuale”, a mărturisit absolventa, potrivit Adevărul.
Ba mai mult, Melisa a povestit că a aflat totul de pe Facebook, de la o colegă. Ea a fost cea care i-a spus că, la avizierul liceului s-a pus un anunţ în care se arăta că 17 candidaţi nu primesc diplomele de BAC. Anunţul a fost scris cu respectarea legislaţiei privind anonimizarea datelor cu caracter persoanel. Aşa că în loc de numele elevilor au fost trecute nişte coduri.
„Nu am primit nicio informaţie oficială, nu ni s-a comunicat nimic. Atât ştim că la şcoală s-a pus anunţul”, a mai spus Melisa Tcaciuc, potrivit sursei citate, ea precizând, de asemenea, că n-a copiat la examen.
Ce spune Inspectoratul Școlar Suceava
De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava susțin că la sediul instituţiei s-a înregistrat o sesizare, în care se arăta că BAC-ul a fost fraudat la Moldoviţa. Astfel, o comisie a verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere, iar cei 17 elevi nu se aflau într-o singură sală de clasă, ci în trei săli diferite.
”Verificările au fost efectuate în urma unei sesizări privind modul de derulare a examenului de bacalaureat la Centrul de Examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldoviţa. Comisia Judeţeană de Bacalaureat a verificat modul de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, în acest centru de examen, prin ridicarea şi vizualizarea înregistrărilor audio-video, conform art. 7 alin. 4) din OMEN nr.4950/27.08.2019. Verificările au evidenţiat faptul că un număr de 17 candidaţi se încadrează în prevederile art.13, alin (5) din OMEN 4950/27.08.2019”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Cezar Anuţei.
El a precizat că cei 17 candidaţi eliminaţi nu mai au dreptul să se înscrie la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.