Acum un veac, bunicul lui şi-a condus ostaşii pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial. După o sută de ani, nepotul lui, generalul Adrian Tonea, al doilea om în Armata Română, a condus Parada Militară din Bucureşti, în piaţa Arcului de Triumf.
Un arc peste timp într-o familie în care, de la bunic la nepot, haina militară a însemnat luptă. Şi misiuni la frontiera cu moartea. Astăzi, miile de militari au ascultat glasul unui singur general.
1 decembrie l-a găsit pe generalul-locotenent Adrian Tonea printre ostaşi. E al doilea om în Armata Română. Şi, pentru al treilea an, a condus parada militară de Ziua Naţională. Paşii fără greşeală ai militarilor lui ascund ore de pregătire. Multe. Sub aceeaşi baghetă.
În mijlocul detaşamentelor, generalul Adrian ToNea e dirijor. În timpul pregătirii pentru parada militară, bătăile bocancilor în pas de defilare şi sunetul şenilatelor se completeză ca într-o orchestră.
Semnificaţia paradei de anul acesta este cu totul aparte: centenarul Primului Război Mondial. Război în care bunicul lui a luptat pentru ţară. În urmă cu un veac era capturat şi închis. Evada şi se întorcea pe front. Acolo a ajuns şi fiul lui. Tatăl generalului Adrian ToNea a luptat în cel De-al Doilea Război Mondial.
Acelaşi bunic ar fi fost mândru şi de misiunea din Afghanistan, condusă de comandantul Adrian Tonea. Locţiitor pentru operaţii NATO. Opt luni a trecut prin cea mai dificilă perioadă din cariera militară. Pe pământ strâin, niciun ostaş de-al lui n-a fost lăsat în urmă.
În fiecare zi, de 40 de ani, Adrian ToNea îmbracă haina militară. Generalul licenţiat în Ştiinţe Militare a fost decorat cu cele mai înalte distincţii.
De 17 ani, își petrece mai mult timp la manșă, decât alături de familie. Locotenent-comandorul Vlad Creţu Iubeşte zborul... Fundația Mereu Aproape oferă un spectacol-cadou unic pentru 210 copii ajutați prin campaniile sale...