Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Avertismentul specialiștilor OMS legat de purtarea măștilor: "Nu există dovezi că ar proteja oamenii care nu sunt bolnavi"

Răzvan Dumitrescu a prezentat 2 filmulețe postate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la purtarea măștilor de protecție și care este gradul de protecție împotriva coronavirusului.

"Dacă tușiți, aveți febră sau dificultăți de respirație, ar trebui să purtați o mască și să cereți ajutor medical. Dacă nu aveți simptome nu trebuie să purtați mască deoarece nu există dovezi că măștile ar proteja oamenii care nu sunt bolnavi. Totuți, dacă sunteți sănătos, dar aveți grijă de o persoană care ar putea fi infectată cu noul coronavirus, atunci ar trebui să purtați o mască când vă aflați în aceeași cameră cu persoana respectivă", este mesajul transmis într-un filmuleț postat de OMS.

Cum se poartă corect masca medicală

22% dintre pacienții care merg la spital sunt infectați cu coronavirus. Profesorul Streinu Cercel: "Virusul încă circulă, lumea să nu uite"

Masca medicală sau chirurgicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior. Este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este pusă pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii medicale să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască.

Cât timp se poartă masca medicală

O atenționare foarte importantă în acest sens este faptul că o mască medicală se poartă o singură dată. Masca de gură este de unică folosință și trebuie aruncată în condiții de igienă în momentul în care s-a umezit. Masca medicală nu are un timp anume în care este eficientă, motiv pentru care atunci când devine umedă trebuie schimbată, acesta fiind un amănunt important de luat în calcul având în vedere că majoritatea agenților patogeni se dezvoltă în condiții de umezeală.

Anunț de maximă importanță de la OMS. Ce se întâmplă cu populația la nivel mondial: "10% a dezvoltat imunitate, 80% este suspectă de coronavirus"

Cine trebuie să poarte mască medicală în sezonul gripei și virozelor

Nu există un protocol strict de protecție în ceea ce privește purtarea măștilor medicale, însă persoanele care ar trebui să poarte mască de gură în sezonul gripei, al răcelii și al virozelor respiratorii sunt cele bolnave, cele care doresc să se protejeze suplimentar și cele care au imunitatea scăzută.

Aici este adevărul gol-goluț! Câți oameni a omorât coronavirusul în întreaga lume din 4.000.000 de infectați

De asemenea, dacă se intră în contact cu persoane care prezintă risc crescut de gripă, viroză sau răceală, de exemplu atunci când se merge într-un spital, este indicat să se folosească o mască de gură. De asemenea, persoanele care intră în contact cu mase mari de oameni, de exemplu în mijloacele de transport în comun, ar trebui să poarte mască medicală.

Recomandari