- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai exact, fostul candidat la alegerile prezidenţiale este suspectat că ar fi minţit că are studii superioare în momentul în care a aplicat pe un post de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.
Un expert fără studii superioare Banii luaţi de Cumpănaşu în calitate de expert într-un proiect finanţat din fonduri europene au intrat în atenţia publică în urma publicării declaraţiei de avere în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
Cu toate acestea, Alexandru Cumpănaşu nu a absolvit nicio facultate şi, conform normelor legale în vigoare, nu putea fi angajat ca expert într-un astfel de proiect, „Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la activitatea desfăşurată de Alexandru Cumpănaşu la SNSPA, facem următoarele precizări: Alexandru Cumpănaşu nu a fost cadru didactic titular şi nici profesor asociat al SNSPA. Veniturile menţionate în declaraţia de avere au fost obţinute de Alexandru Cumpănaşu în calitate de expert în cadrul proiectului„Consolidarea cadrului pentru creştereacalităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA”, anunţa un comunicat al SNSPA la momentul respectiv.
Ulterior, universitatea a decis să reverifice legalitate angajării lui Alexandru Cumpănaşu.
”Deşi acest proiect a făcut obiectul mai multor verificări interne şi externe (Curtea de Conturi, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene etc.), în conformitate cu procedurile legale, conducerea SNSPA a decis această nouă verificare internă pentru a clarifica situaţia privind studiile absolvite de domnul Alexandru Cumpănaşu.
Precizăm că, la angajare, domnul Cumpănaşu a semnat olograf un document prin care certifică îndeplinirea condiţiilor legale de exercitare a responsabilităţilor specifice unui post de expert, nivel de încadrare studii superioare. În funcţie de rezultatele verificărilor interne, se vor lua măsurile legale care se impun”, se arăta într-un alt comunicat al SNSPA.
În timpul campaniei prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu „a inventat” o diplomă care atesta obţinerea doctoratului la Universitatea V.I. Vernadsky Taurida din Ucraina. Conform acestuia, diploma ar fi fost acordată pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”, dar chiar şi o simplă privire asupra documentului scoate la iveală mai multe lucruri problematice.
Alte acuzaţii de fraudare nu este singurul caz în care Alexandru Cumpănaşu se află în vizorul procurorilor anticorupţie. DNA a început, în octombrie, o anchetă în legătură cu un contract pe care Ministerul Culturii l-a încheiat cu fundaţia condusă de Alexandru Cumpănaşu, valoarea contractului fiind de aproape un milion de lei.
Sarcina acestuia era de a scrie trei lucrări pe tema Marii Uniri, dar Alexandru Cumpănaşu nu ar fi depus niciun efort pentru redactarea lucrărilor plătite cu sume enorme din fonduri publice, Mai exact, cele trei lucrări sunt, de fapt, trei broşuri, de maximum 18 pagini fiecare, broşuri al căror conţinut a fost copiat, cu mici modificări, de pe Wikipedia, Google sau de pe diverse site-uri, potrivit unei investigaţii a ziarului Libertatea.