Alice Cozma, românca decorată de Regele Felipe al Spaniei cu Ordinul de Merit Civil. Motivele pentru care tânăra a fost medaliată

Alice Mihaela Cozma a fost decorată de Regele Felipe al VI-lea al Spaniei cu Ordinul de Merit Civil. Tânăra are 32 de ani și trăiește de ani buni în Spania, acolo unde a făcut mult bine comunității și a impresionat prin hărnicia ei. Citește mai jos povestea tinerei, care a rămas fără mamă atunci când era mică.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și Regina Letizia a Spaniei, în Madrid - 2019

Profimedia

O poveste care ne face cinste o are în centru pe Alice Mihaela Cozma sau "Alicia", cum îi spun spaniolii. Acolo, în Spania, a ajuns românca acum mulți ani și tot acolo a reușit să îi impresioneze pe toți cei care au cunoscut-o. Ulterior, și pe Regele Felipe al Spaniei, pe care l-a cucerit cu accentul ei atunci când s-au întâlnit, a scris presa spaniolă.

Alice Mihaela Cozma, compleșită de emoții când a primit medalia

Alice Mihaela Cozma a stat de vorbă cu jurnaliștii spanioli, deși i-a fost greu să își mai găsească cuvintele în urma întâlnirii cu Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, au scris aceștia.

E de menționat, scrie presa spaniolă, că fiecare cetățean care primește Ordinul de Merit Civil din partea Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei are în spate o poveste. Sunt acei cetățeni anonimi, muncitori, care pun binele comun înaintea propriului interes și care, prin gesturile lor, fac din lumea asta o lume mai bună. Alice este unul dintre acei cetățeni - un simplu om din comuna Fălciu din Vaslui, care a reușit să facă mult bine comunității din Spania. Când a aflat că a fost aleasă să primească o medalie chiar din mâinile Regelui Felipe, tinerei nu i-a venit să creadă, iar apropiații au fost nevoiți să-i explice de mai multe ori.

Un moment copleșitor, care a atins cote înalte în timpul ceremoniei, despre care jurnaliștii spanioli au vrut să afle mai multe.

Alice Mihaela Cozma, șofer de ambulanță în Spania

Alice Cozma are 32 de ani și trăiește de 14 ani în Spania. Este voluntar la Crucea Roșie spaniolă de aproape nouă ani, șefa Departamentului de Ajutor și Urgențe al Adunării Regionale Tierra de Barros timp de trei ani și nu s-a oprit aici. În timpul pandemiei, Mihaela a continuat să muncească intens ca șofer voluntar pe ambulanță la Crucea Roșie, timp în care a văzut multă suferință în ceilalți.

"Cel mai greu a fost să îi văd pe oameni plângând pe stradă și să văd această frică pe care o aveau", a declarat aceasta.

Alice a povestit că a făcut totul ca oamenii bolnavi de Covid să fie ajutați, a asistat pacienți, a mers la bătrânii singuri, le-a dus medicamente și i-a ajutat, a muncit mult pentru ca cei infectați să ajungă pe mâinile medicilor, a scris Vremea Nouă.

Ce nu știa tânăra pe atunci era că tot binele pe care îl face o să i se întoarcă și va fi răsplătită. Tânăra a declarat, emoționată, după ce a primit medalia de la Regele Felipe: "M-am simțit foarte mândră, a fost o onoare să-i cunosc pe toți câștigătorii. Ne-au tratat minunat, m-am simțit foarte bine". Alice a mai spus că a fost surprinsă, totodată, și de căldura de care a dat dovadă suveranul spaniol: "Ne-au făcut să ne simțim foarte bine, nu am cuvinte". Și ea a făcut la rândul ei o impresie foarte bună, pentru că accentul ei l-a cucerit pe Rege, au scris jurnaliștii spanioli.

Alice a mai luat cu ea un suvenir memorabil. O fotografie. După ceremonia oficială de decernare a medaliilor și rostire a discursurilor, familia regală spaniolă petrece câteva momente în privat cu câștigătorii, într-o altă încăpere a Palatului Regal, unde nu sunt camere de luat vederi. În acel moment, toți laureații au ocazia să stea de vorbă cu Regele, Regina și cu fiicele acestora. A fost momentul când Alice a făcut o poză cu Prințesa Leonor și cu Infanta Sofia, fiicele cuplului regal.

Alice Mihaela Cozma și-a pierdut mama în copilărie

Alice Cozma s-a născut în comuna Fălciu din județul Vaslui, iar în copilărie, și-a pierdut mama, a relatat Vremea Nouă. A ajuns în Spania cu puțin timp înainte să împlinească 19 ani, cu un unchi care lucra acolo. Cu mult efort, Alice a reușit să aibă propriul bar, vreme de opt ani, timp în care a obținut permisul auto la toate categoriile de vehicule. A moștenit această pasiune de la tatăl ei, care trăiește în Fălciu și care conduce mașini de mare tonaj, se arată în același articol.

Alice Cozma este și în prezent voluntară la Crucea Roșie spaniolă, lucrează și într-o farmacie și studiază să devină infirmieră.

Pe lângă Alice, alți 23 de cetățeni exemplari au fost decorați de Regele Spaniei cu Ordinul de Merit Civil.

Ultimele știri