Antena Căutare

Alocațiile copiilor din România, comparate cu cele din alte țări. Câți bani primesc minorii din alte state – VIDEO

Dublarea alocațiilor copiilor din România tinde să alinieze țara la alte state, în care acestea reprezintă o valoare mai considerabilă din salariul minim brut. 

Alocațiile copiilor din România, comparate cu cele din alte țări. Câți bani primesc minorii din alte state – VIDEO

„Alocațiile de stat sunt, probabil, singura formă de protecție socială consacrată prin Constituție. Din acest motiv, acestea ar trebui tratate cu seriozitate”, a spus George Roman, sociolog, director de programe la Salvaţi Copiii, ne dă cele mai bune explicații.

„Vreme de 25 de ani, cuantumul alocației a fost ridicol de mic, de 42 de lei, fără să conteze nici măcar în veniturile familiilor afectate de sărăcie. Acest lucru a determinat organizația Salvați Copiii să ceară, în acea perioadă, mărirea alocației la 200 de lei, nereușind să obțină decât o valoare de 84 de lei – insuficient, în raport cu alocațiile din alte state europene”, a explicat el.

Potrivit sociologului, în Germania sau Franța, alocația este suplimentată și de deduceri fiscale, pornind de la numărul de copii din familie. În plus, asistența medicală și educația sunt asigurate în mod gratuit și la standarde înalte.

Alocațiile copiilor, raportate la salariul minim brut din România și din alte țări

Articolul continuă după reclamă

Alocația actuală, de 150 de lei, reprezintă doar 7% din salariul minim brut din România, iar dublarea ei ne va apropia de 14%.

De când se dublează alocațiile copiilor, în România. Parlamentul a decis!

Spre deosebire de România, în Germania, alocația atinge 19 procente din salariul minim, Franța – 25%, Italia – 15% (141,3 euro/lună), inclusiv Polonia se apropie de 20 de procente din valoarea salariului minim brut. Mai multe detalii, în clipul de mai jos, din Observator.

În unele state europene, sistemul alocațiilor este unul complex, acordat în funcție de parametri care țin nu doar de copil, ci de veniturile familiei, de zona din care provin etc.

Mai exact, Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului. Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii, potrivit unei analize realizate de edupedu.ro, la începutul anului.

Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 și 24 de ani, 31 de euro/lună.

Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile din România sunt diferențiate pe vârste. Înaintre de 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună.

Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al beneficiilor de bază din Flandra, Wallonia și Buxelles. Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea, 170 de euro, iar pentru al treilea, 254 de euro.

Bulgaria acordă 40 de Leva (20,45 euro) – alocația crește pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește.

Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minima este de 27 de euro.

În Cehia, sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro.

Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe luna (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani.

Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial, Pentru familiile cu peste 3 copii, se acordă 500 de euro pe an/copil.

Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul a mai mulți copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități.

Care sunt cele mai căutate domenii de muncă în România? Cei care au venit din străinătate vor neapărat un job... Apar 11 noi tipuri de salariu minim, în România! Ce valori vor avea, în funcție de studii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x