Pentru că noul an școlar 2018-2019 e pe cale să înceapă, probabil că mulți dintre părinți se întreabă ce se întâmplă cu programele de interes național prin care școlarii beneficiau de alimente în școli și grădinițe, dacă mai primesc copiii lapte și corn și ce schimbări se preconizează.
Conform unui comunicat MADR din luna iunie a acestui an, dar și datelor oferite de Ministerul Educației Naționale în luna iulie 2018, Guvernul a aprobat o Hotărâre care stabileşte pentru anul şcolar 2018-2019 bugetul de implementare a Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023. Potrivit acestei hotărâri, în anul şcolar 2018-2019, programului i se alocă de la bugetul naţional suma de 571,99 milioane lei.
Programul pentru şcoli al României se va adresa unui număr estimativ de 2.184.462 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat.
Din suma totală, 87,37 milioane lei vor fi alocate pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 43,68 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente.
Alte 192,21 milioane lei vor fi acordate pentru lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 43,68 milioane lei pentru derularea măsurilor educative.
De asemenea, 205,02 milioane lei sunt alocate pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.
În plus, Partidul Național Liberal (PNL) anunța că va susține în următoarea sesiune parlamentară două proiecte de interes național, prin care familiile cu copii să beneficieze de un voucher educațional în valoare de 200 de lei pentru After School și înlocuirea programului "Lapte și corn" cu un pachet alimentar diversificat, potrivit declarațiilor prim-vicepreședintelui Raluca Turcan.
"PNL va milita pentru introducerea la nivel național a două proiecte. Unul de eliminare a risipei prin programul ”Cornul și laptele” și înlocuirea acestui program cu un pachet diversificat, să se asigure o alimentaie sănătoasă copiilor în școală și în felul acesta să crească integrarea copiilor în sistemul de edicatie.
Și doi-asigurarea unui voucher educațional pentru «Scoala după scoala» într-un mod gratuit pentru România, în felul acesta stimulându-se integrarea în sistemul de educație și oferirea de educație copiilor după orele de curs", a declarat Raluca Turcan.
Proiectul afterschool generalizat, așa se numește proiectul Partidului Național Liberal și este un proiect lansat deja în dezbatere publică. Ei propun o sumă de 200 de lei pentru acest voucher educațional care se pune la dispoziția părinților, prin Consiliile de Administrație și părinții pot opta să folosească acest voucher fie în sistemul de stat, fie în sistemul privat, astfel încât să poată beneficia copiii lor de educație și după orele de curs.
Sfânta Maria Mică. Data când pică în calendarul ortodox/catolic... Școala începe cu o veste URIAȘĂ pentru elevi! Anunțul făcut de Minister în urmă cu puțin timp...