Avocatul Poporului avertizeaza asupra pericolului producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor.
"De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii - produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al AP remis, marti, agentiei Mediafax.
AP a precizat ca a solicitat de aproximativ doua saptamani informatiile necesare, insa nu a primit niciun raspuns de la Institutul Cantacuzino.
Mai mult, arata Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sanatatii si alte autoritati publice "cu mare responsabilitate in societatea romaneasca" nu au acordat sprijin AP, desi aceasta este o obligatie prevazuta de Constitutie.
Totodata, Avocatul Poporului a precizat ca in luna februarie a avut o intrevedere cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, care insa a ramas fara niciun rezultat, "in timp ce situatia vaccinurilor s-a agravat continuu".
"Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative", a subliniat Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a precizat ca a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Stiinte Medicale, solicitand presedintelui institutiei sa organizeze o dezbatere pe aceasta tema.
"Aceste discutii si dezbateri le consideram si avem speranta ca vor fi benefice pentru clarificarea necesitatii producerii vaccinurilor in cauza, al caror numar se ridica in prezent la circa 300", a adaugat sursa citata.
Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la incetarea producerii vaccinurilor, precizand ca, in final, fata de situatia grava care s-a creat va trebui sa emita o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor.