O criza alimentara mondiala este iminenta! Acest avertisment, lansat periodic de expertii de resort si de institutiile specializate, ar fi trebuit, in mod normal, sa oblige la o atitudine mai cumpatata fata de consumul produselor alimentare. Mai ales ca, potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), preturile la mancare se vor mentine, pe termen mediu, la un nivel ridicat. De fapt, numai in luna martie s-a constatat o usoara scadere, dupa noua luni de scumpiri fara intrerupere.
Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Swedish Institute for Food and Biotechnology, anual ajung la groapa de gunoi 1,3 miliarde de tone de alimente. Mai exact 33% din tot ceea ce se produce. Un paradox, avand in vedere ca 925 de milioane de locuitori ai planetei nu au ce manca.
Autorii raportului afirma, printre altele, ca economiile evoluate si cele in curs de dezvoltare arunca deseuri alimentare sau irosesc inutil astfel de produse in cantitati aproape similare: 670 de milioane de tone si, respectiv, 630 de milioane de tone.
In cazul tarilor bogate, acest volum este de aproximativ 222 de milioane de tone (in special legume, fructe si radacinoase, comparativ cu alte alimente care ajung la ghena), cat productia intregii regiuni africane la sud de Sahara (230 de milioane de tone).
Diferente intre statele evoluate si cele in curs de dezvoltare
Studiul face distinctie intre pierderile de produse alimentare si cele cauzate de calitatea marfurilor oferite publicului consumator. Primele apar, in general, pe parcursul procesului de productie, in timpul si dupa recoltarea culturilor, precum si in diferitele etape ale prelucrarii.
Tot articolul, in Financiarul
Sorin Ovidiu Vintu, eliberat din arest duminica?... Untitled stire...