Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Anual, 1.3 mld. tone alimente ajung la gunoi, dar 925 mil. oameni mor de foame

In timp ce preturile la materii prime agricole cresc, un sfert din alimen­tele produse in lume se pierd sau ajung la gunoi. O realitate incre­dibila scoasa la iveala de un studiu realizat de Swedish Institute for Food and Biotechnology la solicitarea depar­ta­mentului de resort al ONU, FAO. Concret, volumul deseurilor alimentare se ridica la 1,3 miliarde de tone, insemnand 33% din tot ceea ce se produce.

O criza alimentara mondiala este iminenta! Acest avertisment, lansat periodic de expertii de resort si de insti­tutiile specializate, ar fi trebuit, in mod normal, sa oblige la o atitudine mai cum­patata fata de consumul produselor alimentare. Mai ales ca, potrivit exper­tilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), preturile la mancare se vor men­tine, pe termen mediu, la un nivel ridicat. De fapt, numai in luna martie s-a constatat o usoara scadere, dupa noua luni de scumpiri fara intrerupere.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Swedish Institute for Food and Biotechnology, anual ajung la groapa de gunoi 1,3 miliarde de tone de alimente. Mai exact 33% din tot ceea ce se produce. Un paradox, avand in vedere ca 925 de milioane de locuitori ai planetei nu au ce manca.

Autorii raportului afir­ma, prin­tre altele, ca economiile evo­luate si cele in curs de dezvoltare arunca de­seuri alimentare sau irosesc inutil astfel de produse in cantitati aproape similare: 670 de milioane de tone si, respectiv, 630 de milioane de tone.

In cazul tarilor bogate, acest volum este de aproximativ 222 de milioane de tone (in special legume, fructe si rada­cinoase, compa­ra­tiv cu alte alimen­te care ajung la ghena), cat productia intregii regiuni africane la sud de Sahara (230 de mili­oane de tone).

Diferente intre statele evoluate si cele in curs de dezvoltare

Studiul face distinctie intre pier­derile de produse alimentare si cele cauzate de calitatea marfurilor oferite publicului consumator. Primele apar, in general, pe parcursul procesului de productie, in timpul si dupa recoltarea culturilor, precum si in diferitele etape ale prelucrarii.

Tot articolul, in Financiarul

Recomandari