În caz de dezastru trebuie să ne bazăm şi pe voluntarii digitali. Aplicaţiile care ne pot salva viaţa iar lecţia vine din Mexic. După cutremurul devastator de anul trecut, inginerii au creat programe prin care oamenii să afle, cu doat câteva click-uri, cât de sigure mai sunt clădirile în care locuiesc ori cât de aproape se află o tabără de refugiaţi.
În România sunt peste 9 milioane de locuinţe, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii are doar 700 de experţi.
Autorităţile admit că dacă s-ar repeta marele cutremur din 1977, peste 23.000 de imobile din Bucureşti ar fi afectate. 1.000 s-ar prăbuşi cu totul, 4.000 ar fi parţial distruse, iar restul ar putea avea structura de rezistenţă afectată. Avem atât de puţini experţi încât verificarea tuturor imobilelor ar dura luni în şir.
Cu aceeasi problemă s-a confruntat Mexicul. În urmă cu un an, ţara a fost lovită de un cutremur de 7,2 grade pe Richter. Aproape 400 de oameni au murit, iar 6000 de clădiri au fost distruse. Alma a scăpat cu viaţă, dar şi-a dat seama că e nevoie de. voluntari digitali. Doar vizitarea tuturor clădirilor afectate, pentru a se stabili câte sunt în pericol de prăbuşire, ar fi durat. 9 luni. Aşa a apărut prima aplicaţie.