Antena Căutare

Povestea lui Nechifor Dorobanţu, un "sfânt" care a absolvit patru facultăţi şi ştia 12 limbi străine. Oamenii l-au văzut levitând în timpul rugăciunii

Numele Arsenie Boca este pe buzele a milioane de români, iar Mănăstirea Prislop, unde acesta a trăit timp de 11 ani (între 1948 şi 1959), a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România. Deoarece fenomenul „Arsenie Boca” a luat amploare în ultimii ani, s-a pus deja în discuţie canonizarea părintelui.

Numele Arsenie Boca este pe buzele a milioane de români, iar Mănăstirea Prislop, unde acesta a trăit timp de 11 ani (între 1948 şi 1959), a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România. Deoarece fenomenul „Arsenie Boca” a luat amploare în ultimii ani, s-a pus deja în discuţie canonizarea părintelui.

Însă, foarte puţini români ştiu că numele părintelui Arsenie Boca este legat de cel al unui alt monah şi duhovnic român devenit celebru în aceeaşi perioadă, despre care oamenii spun că era „un sfânt” sau „un înger coborât pe Pământ”.

„Un sfânt mare care mijloceşte în faţa lui Dumnezeu şi pentru noi şi pentru toată lumea”, spune o femeie care l-a cunoscut şi a asistat la slujbele acestuia.

Cine a fost ieroschimonahul Nechifor Nil Dorobanţu

Despre Nil Dorobanţu se ştie că era un om de o inteligenţă sclipitoare şi înzestrat cu un har atât de mare încât era capabil de lucruri incredibile, cum ar fi faptul că se înălţa de la pământ în timpul rugăciunii sau citea cele mai adânci secrete ale oamenilor înainte ca aceştia să ajungă să i se destănuie.

Nicolae Dorobanţu s-a născut în anul 1920, în satul Crainici, judeţul Mehedinţi. El ia exemplul tatălui său şi urmează o carieră militară, ajungând sublocotenent la Vânătorii de Munte în Regimentul de gardă de la Predeal.

Însă, renunţă la haina militară şi se înscrie în 1943 la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Avea să fie prima din cele patru facultăţi pe care le-a absolvit de-a lungul anilor. Nil Dorobanţu a absolvit cu „Magna cum Laudae” Facultatea de Teologie, Facultatea de Filozofie, Facultatea de Litere, precum şi pe cea de Drept. Cunoştea 12 limbi străine, printre care se numărau ebraica, greaca sau sanscrita.

„Studiase tot ce se putea studia, citea cursiv în ebraică, greacă, latină sau sanscrită, a citit operele tutoror geniilor, scrise în original. Putea să ajungă orice, însă a ales să pună tot ce a acumulat în ştiinţa aceasta a lumii la picioarele lui Hristos”, spune părintele Ionel Adam, Adjud (Vrancea), care a citit toate materialele pe care le-a găsit despre ieroschimonahul Nechifor Nil Dorobanţu.

Întâlnirea cu Arsenie Boca: "Am simţit un curent mistic ce m-a transformat”

Întâlnirea cu Arsenie Boca, care i-a îndreptat paşii către monahism, este descrisă chiar de Nil Dorobanţu în autobiografia sa: „Arsenie era văzător cu duhul şi îmi zicea Ortacul. M-a chemat la el din mijlocul a sute de oameni. Avusese descoperire despre mine în 1945, în martie. Mâncând din pâinea sfinţită de Arsenie, am simţit un curent mistic ce m-a transformat”.

Din acel moment, Nil Dorobanţu s-a dedicat vieţii monahale, într-o asceză strictă. Oamenii povestesc că părintele umbla în permanenţă desculţ şi înveşmântat cu o rasă veche. De asemenea, nimeni nu l-a văzut mâncând, în schimb dădea de pomană la săraci tot ce primea.

„Nici somn, nici mâncare. El era găzduit la mănăstire, dar ce să găzduieşti. Nu aveai ce să găzduieşti, pentru că el se ruga toată noaptea. Toată noaptea o petrecea în rugăciune”, spune maica Antonia Dodiţa, de la mănăstirea Măgura Ocnei.

El a fost, pe rând, secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mai multe mănăstiri din ţară: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ). A fost hirotonisit în 1948 ierodiacon la Zaclău (Tulcea), iar în 1949 devine ieromonah. Pe 5 august 1952 este tuns în schima mare la recomandarea părintelui Benedict Ghiuş, la mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil.

Nil Doboranţu îl avea "pe Iisus Hristos în el"

Oamenii povestesc că părintele avea puteri nemaiîntâlnite. Astfel, ei susţin că l-au văzut levitând în timpul rugăciunii sau că lumânările se aprindeau singure în timpul slujbelor. Există, de asemenea, mărturii că părintele ar fi traversat Siretul „în zbor”.

„Nouă ne plăcea să ne ascundem în livadă să-l vedem cum se roagă. S-a ridicat acolo, în livadă, de la pământ. Era mai sus de pământ. În picioare, aşa. S-a ridicat un metru şi ceva. Dacă e putere dumnezeiască, te sui şi în cer. Puterea credinţei e grozavă. Toate faptele lui par că nu sunt de pe lumea asta”, spune maica Antonia Dodiţa.

Mărturie stau şi cuvintele scrise de părinte în autobiografie: „Oamenii m-au văzut ridicându-mă de la pământ la lumină. Prin levitaţii, revelaţii şi inspiraţii, Hristos ne vorbea. Scurtam din drumul spre ceruri. Mă simţeam deasupra purtat peste globul pământesc, la picioarele Domnului Iisus Hristos. Am trecut apele ca şi cum era pe uscat”.

După venirea comunismului la putere (1945-1946), ca urmare a notorietăţii pe care a căpătat-o în acei ani, mii de oameni fiind prezenţi la slujbele pe care le ţinea, Nil Dorobanţu a intrat în atenţia Securităţii. Era considerat extrem de periculos pentru că nu putea fi controlat de „capii” Bisericii Ortodoxe şi pentru le vorbea oamenilor simpli despre pericolul ateismului şi de „duşmanii” care scoteau icoanele din şcoli şi spitale.

Pe 3 ianuarie 1956 este arestat şi ţinut în temniţă timp de 120 de zile, fără să fie judecat. Apoi, el a fost achitat şi supus unei expertize medicale, 20 de medici declarând că este sănătos.

Nil Dorobanţu a fost caterisit în noiembrie 1956, el retrăgându-se în satul natal, unde a trăit în smerenie şi unde a murit în martie 1977.

Povestea lui Nechifor Dorobanţu a fost dezvăluită în emisiune "În premieră", a lui Carmen Avram. Vezi aici înregistrarea materialului "Dorobanţul lui Dumnezeu" din emisiunea "În premieră" de la Antena 3.

România s-a cutremurat din nou! Este al șaselea seism din luna mai!... Pe 5 iunie bucureștenii își aleg primarul! Pe cine poți vota? Lista finală a fost publicată!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x