Primarii se plâng şi spun că fondurile de la bugetul local nu le permit o astfel de cheltuială, însă dacă instanţa va da dreptate elevilor, atunci vor fi nevoiţi să găsească o soluţie şi să achite bursele copiilor.
Elevii care frecventează şcolile şi liceele în România primesc patru tipuri de burse: de studiu, de merit, de performanţă şi sociale. Dacă pentru primele trei principalul criteriu de acordare a bursei ţine de notele obţinute la învăţatura, în cazul celor sociale, acestea trebuie acordate tuturor familiilor cu venituri mici şi foarte mici. Unii dintre părinţi nici nu ştiu măcar că pot beneficia de aceşti bani.
Asociaţia Elevilor din Constanţa a început, încă de la începutul anului şcolar, discuţii cu toţi primarii din judeţ pentru acordarea acestor burse. Nu toţi însă au înteles că legea îi obliga să le achite.
”Vin cu diverse argumente precum nu au respectivii bani sau alții chiar refuză să ne răspundă.”, se plâng unii dintre părinți.
Din păcate situaţia este identică şi în alte judeţe ale ţării. În Vâlcea, primarul spune că până la sfârşitul lunii va aloca peste 150 de mii de lei elevilor cu note mari la învăţătură şi elevilor care provin din familii defavorizate.
Fiecare Consiliu Local stabileşte valoarea burselor şcolare. La Contanţa, de exemplu, bursele de performanţă sunt de 500 de lei lunar, iar bursele de studiu şi cele sociale sunt de 250 de lei lunar, pe semestrul întâi.