Antena Căutare

Aveti copii cu autism? Dati statul in judecata!

Cand primele proiecte legislative pe tema autismului au fost depuse la Senat, parintii copiilor autisti au crezut ca s-a spart gheata din sistem si copiii lor vor putea beneficia, in sfarsit, de servicii de terapie, de programe de invatamant adaptate si de centre pentru cei trecuti de 18 ani, care nici macar nu sunt recunoscuti ca autisti. Formele initiale ale legilor vorbeau chiar despre decontarea terapiilor comportamentale, singurele care dau rezultate evidente in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist (TSA).





"Toate persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale, prevazute la articolul 2".


Normele de aplicare ar fi trebuit sa apara in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii, iar termenul-limita a expirat in octombrie. De atunci, Ministerul Sanatatii si CNAS, cele doua institutii responsabile cu elaborarea normelor, spun, in raspunsuri trase la xerox, ca se afla in etapa de finalizare a documentului de norme metodologice.

La insistentele Jurnalului National, s-a avansat un termen, luna ianuarie 2011, pentru ca elaborarea normelor implica munca a trei ministere si de aceea dureaza, au explicat surse din Ministerul Sanatatii. Cu toate ca normele lipsesc, ministrul Sanatatii, Atilla Cseke, nu ezita sa se laude cu legea tinuta in lesa de normele neelaborate si face asta in contexte ce dau bine pe plan international.

In noiembrie anul acesta, ministrul a semnat Declaratia Europeana cu privire la sanatatea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor. Cu aceasta ocazie n-a ezitat sa se mandreasca cu marea realizare a Legii autismului: "Este nevoie de o colaborare permanenta intersectoriala pentru sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Trebuie sa luam masuri pentru depistarea precoce si interventia timpurie in scopul evitarii stigmatizarii si excluderii lor, in scopul integrarii lor in familie, in comunitate, in societate. Un prim pas putem considera adoptarea in luna iulie 2010 a Legii privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate copiilor si adultilor cu tulburari din spectrul autist si al tulburarilor asociate. Aceasta lege are drept scop reglementarea acelor servicii de tip integrat de sanatate, educatie si sociale care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale ale persoanelor, copii sau adulti, diagnosticate cu tulburari de spectru autist (TSA) si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata".

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

VIDEO! Timis: Un vanator s-a impuscat in ochi... Atentionare cod galben de viscol si ninsoare, incepand cu ora 20:00...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x