Antena Căutare

Avocatul Poporului nu a constatat existenţa vreunui caz de segregare sau discriminare la Şcoala Gimnazială Ion Neculce din Iaşi

Avocatul Poporului a transmis, joi, că, în urma anchetei, nu a constatat existenţa vreunui caz de segregare sau discriminare la Şcoala Gimnazială Ion Neculce din Iaşi. Reprezentanţii unor organizaţii pentru apărarea drepturilor romilor au susţinut, în noiembrie 2019, că într-o şcoală din municipiul Iaşi elevii de etnie romă au pauze la ore diferite faţă de ceilalţi copii.

Avocatul Poporului anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că s-a autosesizat după apariţia în presă a unor acuzaţii lansate de către un reprezentant al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Iaşi, conform cărora pauzele dintre cursuri ar fi fost decalate, astfel încât copii rromi, din familii sărace, să nu-i întâlnească pe cei români din familii înstărite, după ce aceştia din urmă ar fi fost mutaţi la Şcoala Ion Neculce, deoarece şcoala lor, Titu Maiorescu, devenise supraaglomerată.

”În urma investigaţiilor Avocatului Poporului a rezultat, între altele, faptul că nu a fost înregistrată nicio plângere sau vreo reclamaţie din partea vreunui părinte/tutore referitor la o posibilă segregare, în spaţiul unităţii şcolare sau la I.S.J Iaşi. De asemenea, s-a constatat faptul că s-a decis de către conducerea ambelor unităţi şcolare instituirea unui decalaj la pauze de 10 min. între clasele pregătitoare de la parter şi celelalte clase (primare şi gimnaziale) care învaţă la etaj, pentru optimizarea accesului la grupurile sanitare, întrucât în şcoală este amenajat doar un grup sanitar alcătuit din 4 cabine pentru fete si 4 cabine pentru băieţi, într-o latură a clădirii şi în altă latură un alt grup sanitar alcătuit din 2 cabine pentru fete, insuficiente pentru numărul elevilor din aceasta unitate de învăţământ, însă ulterior s-a renunţat la această măsură”, a transmis Avocatul Poporului.

Totodată, Avocatul Poporului a fost informat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale au efectuat verificări şi au fost organizate întâlniri comune cu directorii unităţilor de învăţământ implicate, cu reprezentanţi ai părinţilor, cu elevii din şcolile acuzate public de existenţa fenomenului de segregare şcolară şi s-a constatat că nu s-a încălcat legislaţia în vigoare şi nu poate fi reţinut fenomenul de segregare.

”În context, Avocatul Poporului a solicitat Primăriei Municipiului Iaşi să comunice dacă va fi luată în considerare necesitatea amenajării interioare a unor grupuri sanitare suplimentare la Şcoala Gimnazială Ion Neculce Iaşi. Reprezentanţii primăriei au comunicat faptul că aspectul sesizat constituie o prioritate, iar în proiectul de buget aferent anului 2020, ce urmează a fi întocmit, se va avea în vedere alocarea sumelor necesare, în vederea amenajării unor grupuri sanitare suplimentare”, a mai transmis instituţia.

Reprezentanţii unor organizaţii pentru apărarea drepturilor romilor au susţinut, în noiembrie 2019, că într-o şcoală din municipiul Iaşi elevii de etnie romă au pauze la ore diferite faţă de ceilalţi copii, acuzând că judeţul Iaşi se numără printre judeţele cu cele mai mari probleme privind segregarea romilor.

Sursa : news.ro

Avarie în gara Craiova! Întârzierile trenurilor au ajuns la aproape 200 de minute... Centru de pregătire pentru supravieţuirea şi salvarea pe mare al NATO, la Constanța...
Ce dezvăluie manichiura despre personalitatea ta
Detalii fizice aparent nesemnificative pot oferi indicii despre felul de a fi al unei persoane....
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023. Vărsătorii pot face o schimbare importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023 spune că nativii din zodia Vărsător au șansa să facă o...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x