La Universitatea Bucucuresti, spre exemplu, au aplicat peste 20.000 de absolventi, adica un sfert dintre cei 80.000 de tineri din toata tara care au luat bac-ul. Competitia a fost acerba.
La Facultatea de Litere, fiecare sutime a contat. Zece candidati s-au batut pe un loc. La sectia unde se invata limba coreana, 77 de tineri s-au intrecut pentru un loc. Dar nimic ciudat, spun profesorii, avand in vedere ca toti studentii le spun ca o limba exotica iti poate aduce un job extrem de bine platit si o viata intr-o tara de vis.
La ASE, peste 9.000 de absolventi s-au luptat in medii pentru a prinde un loc, macar la taxa. La Facultatea de Cibernetica, ultima medie de admitere a fost 9,50, in timp ce la Relatii Economice s-a intrat cu 9,36. La Finante-Banci, ultimul admis a luat 9,13.
Batalia dura de la Universitatile de stat n-a avut echivalent la privat. La facultatile particulare nici macar jumatate dintre locuri nu s-au ocupat.
De teama ca vor romane fara candidati, universitatile particulare se gandesc sa-si modifice taxele. Multe si-au prelungit deja perioada de inscrieri.