Terapia cu celule stem se dovedeşte eficientă în reducerea reacţiilor inflamatorii severe cauzate de COVID-19, precum şi reducerea leziunilor la nivelul plămânilor şi a fibrozei pulmonare la aceşti pacienţi.
China a iniţiat o serie de programe de cercetare clinică privind terapia cu celule stem împotriva COVID-19. Acestea includ un medicament cu celule stem (aprobat pentru studiu clinic) şi o terapie cu celule stem mezenchimale care au, printre altele, un rol important în combaterea proceselor inflamatorii şi în repararea ţesuturilor având potenţial regenerativ.
Terapia cu celule stem a fost folosită pentru a trata 64 de pacienţi aflaţi în stare severă şi critică. Dificultăţile de respiraţie ale acestor pacienţilor au fost ameliorate treptat, iar vindecarea lor a durat între opt şi 10 zile.
Mai mult, această terapie s-a dovedit a fi un avantaj în prevenirea fibrozei pulmonare şi îmbunătăţirea prognosticului pe termen lung pentru pacienţii cu COVID-19.
Societatea Chineză pentru Biologie Celulară şi Asociaţia Medicală Chineză au emis în comun un ghid pentru standardizarea cercetării clinice şi aplicarea terapiei cu celule stem împotriva coronavirusului.
China încearcă să folosească ficatul artificial şi tehnologia de purificare a sângelui pentru a trata pacienţii critici, a mai spus Zhang. Pacienţii care au primit acest tratament au înregistrat reducerea nivelului de inflamaţie şi îmbunătăţirea zonei toracice.
În plus, perioada de ventilaţie artificială a acestora s-a redus la o medie de 7,7 zile, iar timpul de monitorizare a lor în regim de terapie intensivă s-a scurtat.
Argeş: Scandal între trei bărbaţi aflaţi într-un centru de carantină. Ei sunt cercetaţi pentru zădărnicirea combaterii b... Soț și soție, morți într-un accident rutier cumplit. Cei doi erau în drum spre biserica unde urmau să boteze un bebeluș ...