Live acum
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Burse elevi 2019. Care este cuantumul minim pentru burse în anul școlar 2019-2020

Ministerul Educatiei anunță ca valoarea minimă pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, să fie de 100 de lei, în anul școlar 2019-2020, pentru elimarea discrepanțelor, în prezent fiind acordate burse de la 8 lei până la 1000 de lei.

burse scolare

Ministerul Educatiei anunță ca valoarea minimă pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, să fie de 100 de lei, în anul școlar 2019-2020, în vederea eliminării discrepanțelor, în prezent fiind acordate burse de la 8 lei până la 1000 de lei.

Ministerul Educației a propus recent trecută un proiect de hotărâre care stabilește că bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar să înceapă de la 100 de lei din anul școlar 2019-2020, bani care trebuie asigurați din bugetele locale.

Despre proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, Ministerul a făcut joi, 6 iunie, următoarele precizări, pe site-ul oficial, Edu.ro.

”În luna ianuarie 2019, ca urmare a adoptării Legii nr. 38/17.01.2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 53/21.01.2019, care prevede, în completarea art. 82 (1), necesitatea stabilirii, prin Hotărâre a Guvernului, a unui cuantum minim pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, Ministerul Educației Naționale a inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru ducerea la îndeplinire a acestor prevederi;

Potrivit vechilor prevederi legale, art. 82 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale (LEN) nr. 1/2011, cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;

În conformitate cu noile prevederi legale ale LEN nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 82 (1^1), cuantumul minim al fiecărei categorii de bursă se stabilește, anual, prin Hotărâre a Guvernului. Stabilirea cuantumului și a numărului acestora se face, ca până acum, potrivit art. 82 alin. (2) din LEN 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, de către autoritățile locale;

Factorii de decizie din Ministerul Educației Naționale au organizat consultări, în perioada ianuarie-aprilie 2019, cu factori de decizie din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, din Ministerul Finanțelor Publice și cu reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale din România, pentru a decide cuantumul minim al fiecărei categorii de bursă, în vederea elaborării proiectului de act normativ;

În prealabil, Ministerul Educației Naționale a solicitat o situație a numărului de burse acordate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, respectiv cuantumul pentru fiecare categorie de bursă. În urma unei analize a datelor prezentate în situația centralizatoare, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei până la 1000 de lei;

Astfel, în vederea asigurării echității în sistemul de învățământ/egalității de șanse la educație pentru toți copiii, inclusiv pentru cei proveniți din categorii sociale și economice dezavantajate, luând în considerare o medie a burselor acordate la nivelul țării, precum și execuția bugetară pentru aceste cheltuieli în anul trecut, s-a decis, împreună cu cei prezenți la consultări, să se propună ca începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social să fie acorde într-un cuantum de minimum 100 de lei”.

Ecaterina Andronescu: ”Vom căuta soluții împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe”

Banii pentru bursele școlare trebuie asigurați din bugetele locale, însă primarii din orașe cer ca banii să fie alocați de la bugetul de stat către bugetele locale, cu precizarea clară că sumele sunt alocate pentru burse. În consecință, Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că va găsi o soluție până la toamnă pentru acordarea a 360 milioane lei necesari, pentru un număr de aproximativ 400.000 de elevi care ar trebui să primească bursele începând din toamnă, scrie hotnews.ro.

”Din câte știu eu, dar trebuie să confirm lucrul ăsta, în bugetele locale există sume alocate pentru burse din sumele defalcate din TVA. Dar dacă domnii primari cer ca banii să fie direcționați de la bugetul de stat poate că nu sunt suficienți acești bani. Nu am acum un răspuns pentru ei, dar vom căuta soluții împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe. Mai avem puțin timp”, a declarat Ecaterina Andronescu, pentru HotNews.

În prezent, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social sunt acordate prin hotărâri ale consiliilor locale, și variază de la oraș la oraș, de la câteva zeci de lei la câteva sute de lei. Mai mult decât atât, în unele școli, elevii nu și-au primit nici până prezent bursele cuvenite, realitatea din teren fiind, așadar, cu totul alta.

În anul scolar 2018-2019 au fost acordate urmatoarele tipuri de burse:

- burse sociale sau burse de ajutor social

- burse de studiu

- burse de merit

- burse de performanță

surse: portalinvatamnt.ro, hotnews.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro