În calendarul creștin ortodox se apropie sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august 2018. Aceasta este ultima sărbătoare care apare înscrisă cu roșu în calendar din cursul anului bisericesc. Creștinii ortodocși știu că anul bisericesc începe în luna septembrie și se încheie în luna august. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul se adaugă celor două sărbători mari din luna august, și anume Schimbarea la Față a Domnului Hristos și Adormirea Maicii Domnului.
Ultimele sărbători din calendarul bisericesc
Aceste trei sărbători formează un triptic bisericesc cu semnificație profetică. Mai marii Bisericii spun că Iisus Hristos s-a schimbat la față înainte de Răstignire și Învierea Sa pentru a demonstra Apostolilor Petru, Iacob și Ioan slava Învierii Sale și celei de-a doua veniri pe Pământ la sfârșitul timpurilor.
Schimbarea la Față este prăznuită nu înainte de Săptămâna Sfintelor Sale Patimi, ci pe 6 august. Astfel, creștinii își amintesc că în ziua a 6-a de la crearea lumii a fost creat și omul după chipul și asemănarea lui Iisus.
La nouă zile după Schimbarea la Față, pe 15 august, sărbătorim un alt praznic important și anume sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această sărbătoare semnifică mutarea Maicii Domnului în Împărăția cerurilor. Astfel, ea nu a încetat să se roage pentru noi păcătoșii, pentru mântuirea noastră. Sărbătorim acest praznic în ultima lună a anului bisericesc deoarece Maica Domnului este icoana tainei ultime a Bisericii. Ea ne trece din lumea aceasta stricăcioasă la viața nestricăcioasă și veșnică.
A treia mare sărbătoare și ultima din calendarul bisericesc este tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. El este marele vestitor al pocăinței pentru mântuire. Luna august, fiind ultima luna din calendarul bisericesc, este luna cu evenimentele legate de a doua venire a Mântuitorului. Tot atunci Maica Domnului stă de-a dreapta sa și se roagă pentru cei care s-au pocăit.
Legătura dintre cele trei sărbători
Chiar dacă nu se știe cu exactitate în ce zi a adormit Maica Domnului sau când i s-a tăiat capul Sfântului Ioan, Biserica a decis că aceste trei sărbători să fie prăznuite în aceeași lună. Ele au o semnificație deosebită în ceea ce privește taina Învierii Universale și taina Judecății universale. Calendarul ortodox și iconografia ortodoxă accentuează semnificația lor deoarece timpul liturgic este timp al mântuirii.
Cele trei sărbători sunt strâns legate, având în vedere că Sfântul Ioan Botezătorul și Maica Domnului se roagă Mântuitorului în ziua judecății pentru iertarea credincioșilor care nu au apucat să săvârșească fapte de pocăință.
Sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă o zi de post și întristare, când creștinii se roagă la Sfântul prooroc. În această zi nu există nicio dezlegare la mâncare. Postul are rolul de a ne aminti că neînfrânarea de la patimile trupești intră în conflict cu sfințenia și dreptatea.
Sursă foto: tribuna.ro, sfioanevanghelistul.ro
Anunțul de ULTIMĂ ORĂ făcut de autorități! Pur și simplu e prăpăd! Peste 700 de focare de pestă porcină în 156 de locali... Ce tragedie! O femeie şi un bărbat au murit după ce au căzut de la etaj...