Antena Căutare

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hramuri si pelerinaje în România

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hramuri si pelerinaje în România. Pentru ortodocși și catolici, este ziua Adormirii Maicii Domnului, când se celebrează “moartea” și înălțarea ei cu trupul la cer. Hramul Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit din România

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hramuri si pelerinaje în România. Pentru ortodocși și catolici, este ziua Adormirii Maicii Domnului, când se celebrează “moartea” și înălțarea ei cu trupul la cer. Hramul Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit din România

Pentru că praznicul Sfintei Marii se apropie, mulți creștini se pregătesc să participe la diverse pelerinaje religioase. Deși atât catolicii cât și creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mare în aceeași zi, pe 15 august, acest praznic are însemnătate diferită. Pentru catolici, în ziua de 15 august se sărbătorește Înălțarea Fecioarei Maria, iar ortodocșii numesc această sărbătoare Adormirea Maicii Domnului.

Tradiția spune că această zi face trecerea de la vară la toamnă. Marinarii de pretutindeni sărbătoresc ziua de 15 august ca fiind Ziua Marinei de vreme ce Sfânta Fecioară este ocrotitoarea lor. Studiile arată că 2.2 milioane de români își sărbătoresc ziua de nume în această zi. Ziua de 15 august a devenit sărbătoare națională, fiin zi nelucrătoare în țara noastră și multe alte țări europene.

Despre praznicul Adormirii Maicii Domnului

Articolul continuă după reclamă

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc ortodox. Creștinii s-au pregătit pentru acest praznic printr-un post aspru de 2 săptămâni. În ajunul acestei sărbători, în unele mănăstiri ortodoxe, oamenii bisericii pregătesc o nouă formă de venerare printr-o slujbă ce o numesc Prohodul Maicii Domnului.

Informații despre sfârșitul vieții Maicii Domnului nu se găsesc în Evanghelii, ci doar în scrierile bisericești a patru părinți. Aceștia sunt Sfântul Ioan Damaschin, Gherman al Constantinopolului, Andrei Criteanul și Patriarhul Modest al Ierusalimului.

Ei spun că Sfânta Fecioară a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil cu trei zile înainte de sfârșitul ei că va trece în neființă. Sfânta Fecioară s-a rugat pe Muntele Măslinilor. Scrierile spun că atunci s-au strâns toți apostolii, cu excepția Sfântului Toma, pentru a propovădui Evanghelia. Sfântul Toma a ajuns la trei zile după adormirea Maicii Domnului și, pentru că și-a dorit foarte tare să o mai vadă o dată, a cerut celorlalți apostoli să îl ajute să deschidă mormântul.

Mare le-a fost mirarea când au observat că aceasta nu mai era în mormânt. Tocmai de aceea Biserica Romano-Catolică numește această sărbătoare Înălțarea Maicii Domnului, indicând că aceasta s-a înălțat la ceruri când a încetat din viață. Două orașe, Efes și Ierusalim, pretind că ar fi găzduit mormântul Maicii Domnului. Cu toate acestea, nu există deovezi arheologice care să ateste una dintre aceste locații.

Pelerinaje pentru creștini

În Patriarhia Română, hramul Adormirii Maicii Domnului este cel mai răspândit. În fiecare oraș există cel puțin o biserică ocrotită de Sfânta Fecioară. La Mănăstirea Nicula de lângă Gherla vin anual în pelerinaj mii de credincioși. Aceștia vin cu gândul de a se închina și a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ca semn de pocăință, mulți dintre aceștia înconjoară biserica din curtea Mănăstirii Nicula mergând în genunchi sau pe coate.

În Moldova se organizează pelerinaje pentru creștini la Mănăstirea Cacica și Mănăstirea Văratec, în Suceava. Maicile de acolo fac pregătiri pentru a-i primi pe credincioși. Tot în acest județ puteți merge în pelerinaj de Sfânta Maria Mare la mănăstirile Plutonița, Schitul Orata, Fetești, Humor și Rarău. Dacă locuiești în apropiere de județul Neamț, poți vizita Schitul Draga și Mănăstirea Bistrița. În județul Botoșani poți merge în pelerinaj la mănăstirile Zosin și Cozancea.

Părinții și maicile îi așteaptă pe credincioși în apropierea sfântului praznic la mănăstirele Pologravi și Curtea de Argeș care aparțin de Mitropolia Olteniei. Din Arhiepiscopia Râmnicului, mănăstirile Sărăcinești, Govora și Bistrița își sărbătoresc hramul pe 15 august. Credincioșii creștini din Tulcea pot merge la hramul Mănăstirii Celic Dere pentru a se ruga ocrotitoarei lor, Sfânta Fecioară Maria.

Această mare sărbătoare creștină unește românii din toate colțurile țării prin credință, rugăciune și speranță chiar daca ei pleacă în pelerinaj la mănăstiri diferite. Poporul român este unul credincios, închinându-se la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria și sperând la un viitor mai bun. Cei 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica pe 15 august o preaslăvesc pe Maica Domnului, mulțumindu-i pentru ocrotire.

Sursă foto: stiri.tvr.ro, ziaruldepenet.ro

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Tradiții, obiceiuri și superstiții în România... Vești proaste de la meteorologi! A fost emis COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE! Care sunt zonele vizate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x