- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Calendar zile libere legale 2019. Românii se vor avea parte de zile libere la mijlocul lunii iunie, când pică Rusaliile
Două zile libere legale sunt prevăzute în luna iunie, în calendarul sărbătorilor legale din România, însă una dintre ele pică în weekend. Este vorba despre sărbătoarea de Rusalii, din 16 iunie (Duminica Rusaliilor) și 17 iunie (Lunea Rusaliilor). Așadar, românii pot beneficia de o minivacanță de trei zile, socotind cu weekend cu tot. În plus, legislații muncii în România are prevederi clare în ce privește situațiile în care anumite categorii de salariați sunt nevoiți să muncească în zilele de sărbătoare legală. Astfel că, munca prestată în zilele libere prevăzute de lege se compensează în condițiile art. 142 din Codul muncii.
Codul Muncii prevede ca salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu li se acordă zile libere, salariații pot beneficia, în schimb, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Calendar zile libere legale 2019. La câte zile libere mai au dreptul românii anul acesta
- 16 iunie (duminica) Rusalii
- 17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
- 15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (sambata) Sfantul Andrei
- 1 decembrie (duminica) Ziua Marii Uniri
- 25 decembrie (miercuri) Craciun
- 26 decembri (joi) Craciun
Reamintim că în luna Iunie, românii au mai beneficiat de o zi liberă legală, respectiv pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Aceasta a picat însă într-o zi de weekend, respectiv, sâmbătă.
Rusalii 2019: Tradiții și superstiții în România
Această sărbătoare este una plină de superstiții, care i-au ghidat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri și care, prin împletirea cu învățăturile religioase ale Bisericii, au venit ca răspuns la noroc, boli, necazuri, catastrofe și chiar moarte.
Superstiții în ziua de Rusalii
De Rusalii nu trebuie să ne certăm cu nimeni sau să creem conflicte. În același timp, în ziua de Rusalii nu se muncește, nu se intră în vie și nu se merge la câmp. Pedepsiți de Iele vor fi și cei care se urcă în arbori sau în locuri înalte, sau care merg în locuri pustii, lângă păduri sau fântâni. Cine încalcă aceste lucruri va fi pedepsit sau se va întâlni cu spiritele rele.
Hora Ielelor sau Noaptea Sânzienelor
Tradiția spune că Ielele sunt femei fabuloase, cu părul despletit, sânii goi, clopoței la glezne și poartă veșminte albe și transparente. Făpturile cu puteri magice nu fac rău celor care le evită, dar devin rele dacă sunt privite sau deranjate, pedeapsa fiind „luarea minților”. Se spune că pe timpul nopții, în lumina lunii de Rusalii, Ielele se scaldă goale în izvoare.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
De Rusalii oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei, plop sau stejar, sfințite înaite la biesrică. Credincioșii își pun ramuri la icoane din casă. Ramurile au o simbolică aparte, se crede că teiul sfințit feresc gospodăriile de duhurile rele și de furia naturii.
Tinerii care urmează să se căsătorească împletesc coronate din flori și grâu pe care le poartă pe cap în ziua cununiei. Dacă tinerii se căsătorec de Sânziene, două mirese nu trebuie să se întâlnescă deoarece se crede că una din ele moare sau se despart căsătoriții.
În gospodării femeile prepară usturoi cu care se vor unge vacile pentru o mai bună produiție de lapte, și se pune pe la tocul ușilor pentru a păzi gospodăria de spiritele rele.
Citește:
Rugăciunea părintelui Arsenie Boca! Rostește-o când simţi că ești într-o perioadă dificilă... Mircea Băsescu a provocat un accident rutier în Constanța. Medicii au găsit două victime la fața locului...