Criză de cămine de bătrâni la nivel naţional, liste de aşteptare foarte lungi, personal de specialitate şi fonduri insuficiente pentru finanţarea acestora atât de la autorităţile locale care le au în subordine, cât şi de la bugetul de stat. Sintetic, acestea sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă căminele pentru vârstnici de cel puţin cinci ani încoace. Acestea vor lua amploare odată cu pensionarea decreţilor, în anul 2032. Iată ce măsuri vrea să ia Guvernul Cioloş ca să ţină în frâu aceste probleme.
Punctual, căminele de bătrâni vor putea solicita de la bugetul de stat până la 7135 lei pe an, per beneficiar (adică persoană vârstnică internată), potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului Cioloş.
E vorba de proiect de HG privind aprobarea programului de interes naţional "Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice".
Acelaşi proiect de HG propune creşterea ponderii personalului de specialitate din căminele pentru vârstnici la 60%, de la 47% în prezent, din numărul total al angajaţilor acestor cămine.
Guvernul vrea să aloce în acest an 9 milioane lei căminelor de bătrâni ca să susţină măsurile antemenţionate.
Efectele preconizate ale acestei HG sunt scăderea cererilor în aşteptare pentru internarea în căminele de bătrâni, dar şi creşterea numărului de vârstnici internaţi în aceste cămine, autonomi din punct de vedere fizic şi psihic (pe fondul creşterii personalului de specialitate care îngrijeşte vârstnicii).
Concret, căminele de bătrâni vor putea solicita de la bugetul de stat, aproape 595 de lei pe lună, per beneficiar, funcţie de capacitatea căminului şi de lista sa de aşteptare, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului Cioloş.
Continuarea o puteți citi pe Economica.net.
Atenţie mare! Un lot întreg de ROŞII, retras de pe piaţă! Legumele conţin substanţe toxice... Cel mai cald februarie din ultimii 55 de ani. Vine, vine primăvara, dar cu multe ploi!...