Antena Căutare

Căsătoriile vor putea fi înregistrate și online de anul acesta. De ce acte ai nevoie pentru starea civilă

Persoanele care doresc să se căsătorească vor putea să depună actele pentru starea civilă și online. Iată cum se procedează!

Galerie
Căsătoriile vor putea fi înregistrate și online de anul acesta. De ce acte ai nevoie pentru starea civilă | Shutterstock

Începând din acest an, căsătoriile pot fi înregistrate și online în România, conform HG 255/2024, datorită introducerii Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Aceasta măsură modernizează procesul de înregistrare a actelor de stare civilă, permițând utilizarea semnăturilor electronice, potrivit unei surse.

Citește și: O femeie a fost concediată chiar în ziua nunții. Ce mesaj i-a trimis șefa sa

Căsătoriile vor putea fi înregistrate online din 2024

Începând din primăvara acestui an, conform Hotărârii Guvernului (HG) 255/2024, declarațiile pentru înregistrarea actelor de stare civilă, inclusiv a celor de căsătorie, se pot face atât în fața ofițerului de stare civilă, cât și online, cu ajutorul unei semnături electronice.

Articolul continuă după reclamă

Această hotărâre introduce noi norme metodologice pentru aplicarea dispozițiilor în materie de stare civilă, în vederea modernizării și digitalizării acestui proces.

Declarațiile privind înregistrarea actelor de stare civilă se fac în fața ofițerului de stare civilă, verbal pentru nașteri și decese, și în scris pentru căsătorii. Aceasta rămâne metoda de bază și cea mai utilizată în prezent.

Potrivit avocatnet.ro, declarațiile pot fi făcute și prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), pentru înregistrarea nașterii, decesului și căsătoriei, cu condiția deținerii unei semnături electronice.

Persoanele care doresc să înregistreze astfel de documente online trebuie să se autentifice cu un certificat calificat sau un certificat pentru semnătură electronică avansată emis de MAI sau să aibă un cont valid de identificare creat de orice SPCLEP sau primărie.

În ciuda acestor prevederi, în practică, posibilitatea depunerii declarațiilor de căsătorie prin SIIEASC nu este încă disponibilă la nivel național. Platforma trebuie să fie complet implementată până în toamna acestui an, iar sistemul va fi pe deplin funcțional până pe 24 septembrie 2024.

Actele necesare pentru starea civilă

Declarația de căsătorie se face personal, de viitorii soți, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Declarația se publică în ziua în care a fost primită, prin afișare la sediul primăriei și pe portalul SIIEASC. Dacă unul dintre viitorii soți nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătoria, acesta poate face declarația la primăria localității de domiciliu sau de reședință, care o va transmite în termen de 48 de ore la primăria unde urmează a se încheia căsătoria.

Pentru starea civilă aveți nevoie de următoarele acte:

  • Actele de identitate ale viitorilor soți, în original și copie.
  • Certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și copie.
  • Certificat prenupțial, valabil 14 zile de la data emiterii, care să conțină mențiunea că persoana se poate sau nu se poate căsători.

Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse documentele care dovedesc desfacerea căsătoriei anterioare (act de divorț sau certificat de deces al fostului soț).

Căsătoria cu un cetățean străin

În cazul în care unul dintre viitorii soți este cetățean străin, sunt necesare și următoarele documente, pe lângă cele enumerate mai sus:

  • Dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular al țării de origine, care să arate că sunt îndeplinite condițiile legale pentru căsătorie.
  • Declarația autentificată de un notar public, din care să rezulte că soțul cetățean străin nu cunoaște niciun impediment legal pentru căsătorie.

Căsătoria Minorilor

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot căsători cu următoarele documente:

  • Aviz medical.
  • Dovada încuviințării părinților sau a tutorelui.
  • Autorizarea direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
  • Înregistrarea și Oficierea Căsătoriei

Căsătoria se va încheia după zece zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la depunerea actelor. Oficierea căsătoriei are loc la sediul serviciului de stare civilă competent. În cazuri speciale, cu aprobarea primarului, căsătoria poate fi oficiată în afara sediului primăriei, cum ar fi în cazul persoanelor care nu se pot deplasa din motive medicale sau al celor aflate în penitenciar.

Acte necesare pentru căsătoria religioasă

Pentru cununia religioasă, singurul act necesar este certificatul de căsătorie. Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit, Biserica poate cere și actul de divorț. În cazul căsătoriilor mixte, se cere aprobare specială din partea Episcopului sau parohului local.

În concluzie, înregistrarea online a actelor de căsătorie reprezintă un pas important spre digitalizarea serviciilor publice din România. Deși implementarea completă a SIIEASC este așteptată până în toamnă, noile reglementări oferă o alternativă modernă și eficientă pentru procedurile de stare civilă, mai transmite sursa citată.

Citește și: Rugăciune puternică pentru găsirea sufletului pereche. Sfinții Ioachim și Ana te pot ajuta să te căsătorești

Absolvenții de liceu care nu merg la facultate beneficiază de ajutor de șomaj. Care e valoarea și ce acte trebuie depuse... Doi români s-au filmat mâncând cârnați și roșii în avion. Imaginile care au provocat indignare în rândul conaționalilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 27 septembrie 2024. Marius Elisei și Alex au pierdut 10.000 de RON Vineri, 27.09.2024, 18:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x