Misiune caritabilă într-o comună din Vâlcea grav lovită de viituri în urmă cu cinci ani. Câteva familii care nu au apucat să-şi refacă locuinţele după inundaţiile devasatoare din Vaideeni, dar şi alte persoane cu posibilităţi materiale reduse vor primi case noi, ridicate de voluntari.
În total, 10 gospodării vor fi puse pe picioare în proiectul demarat ieri şi care face parte din cea mai mare acţiune de acest gen din Europa. Dau o mână de ajutor peste 450 de voluntari români, dar şi străini.
E mobilizare generală în comuna Vaideeni. Se lucrează pentru a ridica zece locuinţe. E o mână de ajutor întinsă de voluntari pentru zeci de suflete care nu mai ştiu ce e înseamnă "acasă" de când inundaţiile din 2014 au făcut ravagii.
De atunci câteva din familiile afectate trăiesc în bordeie şi în condiţii greu de imaginat.
Voluntar: Este o cauză frumoasă, oamenii chiar au nevoie de aceste case şi sunt oameni frumoşi, atât echipa, cât şi cei care o să beneficieze de case.
Peste 450 de voluntari din România, America şi Noua Zeelandă sunt implicaţi în proiectul derulat de un ONG.
Terenul a fost pus la dispoziţie de primăria comunei, iar costurile materialelor sunt acoperite din donaţii.
Roberto Pătrăşcoiu, directorul naţional Habitat for Humanity România: Este cel mai mare proiect de voluntariat şi construire accelerată, din România şi din Europa, prin care constuim 10 case pentru 10 familii greu încercate de viaţă, cu ajutorul voluntarilor. Este un proiect şi un concept unic.
Voluntar din SUA: Construim locuinţe şi aducem speranţă pentru aceşti oameni din România.
Voluntar: E greu, e greu, ca femeie mai ales e destul de greu să ai forţă fizică. Atmosfera e foarte bună, iar asta e excelent.
Printre beneficiari se numără şi o familie tânără cu doi copii mici. Gândul că iarna aceasta nu vor mai îndura frigul a venit ca o minune pentru ei.
Mădălina, beneficiar al proiectului: Acum îi acopăr cu pătura, mai fac focul. Înainte stăteam la ai mei. Şi dacă acolo nu mai avem loc, că sunt multe familii şi acolo, am venit aici.
Cosmin, beneficiar al proiectului: Mulţumim şi noi oamenilor că ne ajută şi ne face.
Demersuri similare au mai avut loc de încă 10 ori până acum în ţara noastră. În 2017, de exemplu, voluntarii au ridicat în 5 zile, 36 de case în Bacău.
Potrivit statisticilor, 35% din locuinţele din România se află într-un stadiu avansat de degradare sau nu sunt dotate cu utilităţi de bază.
Olt: Cei doi bărbaţi care au răpit o femeie de pe stradă şi au dus-o în Caracal, arestaţi preventiv... Se caută femeie de serviciu cu 30 de ani vechime în muncă, pentru un liceu din Alba Iulia! Are de susținut o probă scris...