Antena Căutare

Cât a ajuns să coste un mărțișor în piață. Care este oferta în 2024 în piețele din România

Mărțișorul este un simbol al primăverii, al iubirii și purității. Pe 1 martie, românii își dăruiesc câte un mărțișor sau o floare, respectând o tradiție veche.

femeie care se uită la un panou plin cu mărțișoare într-o piață Galerie
Simbolul primăverii este accesibil pentru toate buzunarele | Shutterstock

În România, piețele, trotuarele și magazinele s-au umplut de mărțișoare. De la mic la mare, românii se înghesuie să cumpere și să dăruiască un mic simbol al primăverii.

Mărțișorul simbolizează bucuria de a trăi și dragostea de viață.

Citește și: Mărțișorul a fost un tânăr fecior neînfricat, care a ucis Zmeul. Legendele despre “nașterea” mărțișoarelor. Cum au apărut

Această tradiție este datează de aproximativ 8.000 de ani și e legată de credințele și practicile agrare ale dacilor. Aceștia confecționau iarna șiraguri de pietricele albe și roșii, pe care le purtu la gât începând cu 1 martie. Ele simbolizau armonia dintre principalul feminin, roșu, și cel masculin, alb.

Respectivele șiraguri erau purtate până la înflrirea pomilor, după care le agățau de crengile acestora, crezând că astfel vor avea spor în gospodărie și mulți copii sănătoși.

Citește și: Ce nu este bine să oferi de mărțișor. Aduc ghinion aceste obiecte dacă sunt dăruite de 1 martie

Cât a ajuns să coste un mărțișor în piață. Care este oferta în 2024 în piețele din România

În tradiția populară, mărţişorul era reprezentat de un bănuţ de aur prins de un găitan de mătase împletit cu fire albe şi roşii, pe care persoana care îl primea îl purta la gât până când întâlnea primul trandafir înflorit. Atunci și-l scotea de la gât și îl agăța de tulpina trandafirului.

Bănuţul însemna Soarele la trecerea dintre anotimpuri, îmbelşugarea, iar firele albe şi roşii ale găitanului însemnau faţa albă ca un crin şi rumenă ca o roză.

Deși gestul în sine este unul simbolic, prețul mățișoarelor diferă în funcție de alegerile fiecăruia. Potrivit tradiției, mărțișorul nu trebuie să fie un obiect scump, ci să simbolizeze regenerarea naturii, norocul, să transmită energie pozitivă, să reprezinte culorile alb și roșu.

Citește și: 1 Martie 2024. Mesaje, urări și felicitări pentru toate femeile din viața ta

Pentru cei care nu s-au îndreptat către cadouri exclusiviste, piețele sau târgurile de mărțișor sunt locurile potrivite.

În ultimii ani, prețurile mărțișoarelor au crescut considerabil. Cu toate acestea, românii nu renunță la acest obicei deosebit.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 martie. Ce semnifică mărțișorul

Potrivit unei surse, Piața Rahovei este locul ideal pentru cei care nu au o idee specifică pentru mărțișorul pe care doresc să-l ofere. Sau, mai bine spus, pentru cei care trebuie să cumpere un număr mai mare de mărțișoare.

Citește și: Cu cât s-au scumpit florile înainte de 1 Martie. Cât costă un buchet de lalele în 2024

Pentru a nu face o gaură imensă în buget, pot profita de o ofertă nemaipomenită la una dintre tarabele din Piața Rahova, unde un comerciant și-a surprins clienții cu marfă la 1 leu.

Cu o astfel de ofertă, fiecare român poate oferi în dar un mărțișor. Pentru familiile numeroase sau colegele de serviciu ori de clasă, aceste oferte pot fi soluția potrivită.

Citește și: De 8 martie, doamnele și domnișoarele pot primi tichete cadou. Ce valoare vor avea în acest an

De 1 martie, bărbații pot dărui și flori de primăvară, precum lalelele, ghioceii, zambilele, freziile sau chiar viorelele.

Citește și: Care sunt cele patru zodii care își vor cunoaște sufletul pereche în martie. Acum va fi luna iubirii pentru ei!

Această sărbătoare nu este una specifică doar românilor, ci apare și în țările învecinate, precum Bulgaria, Albania și Macedonia.

Jamila a primit verdictul în cazul războiului (la tavă). Ce au decis magistrații în procesul intentat Laurei Laurențiu... Ce a urmat după ce un polițist din Argeș a găsit o geantă suspectă pe o bancă. Nu i-a venit să creadă ce se afla înăuntr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x