- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este primul mare post din anul bisericesc (de la 1 septembrie) și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. Are o durată fixă, de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.
Spre deosebire de anul trecut, în 2024 prețurile la legume au crescut cu 14%, în timp ce fructele au o scumpire de 7%, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistica (INS), citate de Antena 3 CNN. Așadar, mulți credincioși vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și asigura mesele pentru o zi de post.
Citește și: Avertismentul ANPC în privința produselor de post. La ce trebuie să fim atenți
Cât costă coşul minim pentru o zi de post în 2024
De exemplu, kilogramul de castraveți costă aproximativ zece lei, roșiile și gogonelele în jur de șase lei, iar pentru varză plătim între trei și șase lei, potrivit Antena 3 CNN.
La un calcul rapid, un cost estimativ pentru un coș de legume și fructe pentru o zi de post ar putea ajunge la aproximativ 40 de lei. Prețul poate varia în funcție de locație, dacă alegi să cumperi dintr-un supermarket sau de la piață, dar și de preferințele personale.
De asemenea, dacă vrei să incluzi și alte alimente de post, precum pâine sau ulei, costul va crește, potrivit Spynews.
Citește și: Rețetă de ciorbă de dovlecei. Este ideală în postul Crăciunului
Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului
În timpul Postului Crăciunului, mesele sunt bazate pe preparate vegetale. Iată câteva exemple:
- Legume (cartofi, morcovi, fasole, varză, etc.)
- Fructe (mere, pere, prune, struguri, etc.)
- Cereale (orez, grâu, porumb)
- Produse din făină (pâine, cozonaci de post, plăcinte)
- Uleiuri vegetale (pentru gătit)
- Nuci, semințe și migdale
- În ceea ce privește preparatele tradiționale, sunt populare sarmalele de post, tochitura de post (fără carne), salate de legume sau pâine de casă și cozonaci de post (fără lapte sau ouă).
Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2024
- În timpul postului, este interzis consumul de produse de origine animală, iar cei care respectă postul ar trebui să evite aceste alimente.
- Critica, judecata sau comportamentele distructive față de ceilalți sunt de evitat, deoarece acestea contravin scopului spiritual al postului.
- Participarea la petreceri excesive sau la activități care îți pot distrage atenția de la scopul postului ar trebui evitată, pentru a putea rămâne concentrat asupra pregătirii spirituale.
- Evitarea interacțiunilor sociale pozitive sau a activităților în comunitate este de asemenea nerecomandată, deoarece postul este o oportunitate de a crea legături mai puternice cu ceilalți.