Antena Căutare

Ce artificii şi petarde sunt legale în 2023-2024. Ce pedepse riscă cei care ignoră regulile

Descoperă ce artificii şi petarde sunt legale în 2023-2024, dar și care sunt pedepsele pentru cei care ignoră regulile.

imagine cu mana unui barbcat c are tine o petarda
Descoperă ce sancțiuni riscă cei care folosesc petarde și artificii în mod ilegal | sursa foto: Profimedia

Unul dintre momentele pe care românii pun mare preţ în perioada sărbătorilor de iarnă este utilizarea de petarde şi artificii, chiar dacă autorităţile au făcut tot posibilul pentru a scoate aceste elemente în afara legii.

În perioada sărbătorilor de iarnă, românii folosesc petarde și artificii. Totuși, autoritățile trag un semnal de alarmă și explică ce pedepse se aplică pentru folosire ilegală a acestor obiecte.

Ce artificii şi petarde sunt legale în 2023-2024. Ce pedepse riscă cei care ignoră regulile

În teorie, folosirea petardelor și a artificiilor este permisă doar în perioada 31 decembrie-1 ianuarie. Totuși, în practică, românii le cumpără și le folosesc pe toată durata lunii decembrie și chiar după, în ianuarie.

Deși sunt confiscate mereu cantități impresionante de produse pirotehnice, pe piața neagră găsim la fel de multe oferte.

Citește și: Cum să îți protejezi câinele de sunetele puternice făcute de artificii și petarde. Sfaturi utile pentru perioada sărbătorilor

Problema în a utiliza petarde şi artificii de sărbători nu este doar în legătură cu perioada în care acestea pot fi utilizate. Cea mai mare problemă este că există pe piaţa neagră artificii şi petarde neautorizate, de contrabandă, şi care, prin utilizarea lor, pot provoca adevărate tragedii.

Specialiștii recomandă să folosim doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. Materialele din celelalte categorii, F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt, în principiu, ilegale şi pot fi manevrate doar de persoane autorizate.

Când este legal să folosim artificii și petarde

Legea spune că petardele fac parte din categoria „emițătoarelor de zgomot” și sunt folosite pentru a îndepărta animalele sălbatice.

Citește și: Momentul în care un bărbat bagă mâna în flama artificiilor și hârtie și nimic nu ia foc |Video. Ipoteze după incendiul de la nuntă

Pentru alte scopuri, precum cele de distracție, petardele pot fi utilizate doar de către persoane juridice autorizate, numai în interes propriu şi numai în locuri autorizate. Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice din categoriile menţionate mai sus.

Cei care nu respectă regulile riscă o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, dar sancțiunea se poate ridica până la 15.000 de lei, în funcție de circumstanțe și consecințe, arată cei de la Observator. Mai mult decât atât, cei care dețin astfel de obiecte, produc sau comercializează produse pirotehnice în mod illegal riscă nu doar amnezi, ci chiar până la cinci ani de închisoare.

Descoperă mai multe detalii despre acest subiect aici.

Reprezentanții de la Ferma Dacilor, care a ars de Crăciun, prima reacție după tragicul eveniment. Ce mesaj dureros au tr... Mesajul dureros al adolescentului care și-a pierdut tatăl și frații în incendiul de la Ferma Dacilor: ”M-ați lăsat singu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x