Sunt restricțiile de circulație legale în perioada stării de alertă? Un fost judecător CCR strică planurile autorităților

Starea de alertă nu a fost creată pentru pandemii! Un fost judecător CCR, despre drepturile și libertățile ce pot fi limitate, legal, după data de 15 mai.

Drepturile fundamentale ale omului trebuie să fie respectate cu strictețe pe perioada stării de alertă - este avertismentul dat de Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

Baza legală ce va guverna starea de alertă a fost creată pentru alte condiții, cum ar fi cele ale unui atac terorist, spune chiar și fostul judecător CCR, Toni Greblă, care a declarat că Guvernului îi va fi greu să găsească varianta legală pentru a putea aplica restricțiile care au fost valabile pe perioada stării de urgență.

„Se pune întrebarea firească, ce drepturi și libertăți pot fi limitate în starea de alertă, pentru că textul de lege, vorbind despre principiul respectării drepturilor și libertăților fundamentale, reglementează doar o situație posibilă și anume pentru evacuarea unei anumite zone.

Citește și:

„Eu am adus COVID-19 în Europa, în decembrie!” Posibilul „pacient zero” rupe tăcerea! Cum a fost infectat și ce simptome a avut?

Restul situațiilor, de interzicere a circulației, de interzicere a unor anumite activități, nu sunt reglementate de Ordonanță și probabil va exista o dificultate pentru a găsi temeiul legal prin care, anumite măsuri luate în situația de urgență, relaxate puțin, să poată să continue să fie aplicate”, a declarat Toni Greblă, fost judecător CCR, expert FACIAS.

Ce este starea de alertă?

În timpul stării de alertă, autoritățile vor putea să emită ordonanțe de urgență pentru a dispune în continuare diverse măsuri de izolare sau distanțare socială.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanţe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeaşi putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, potrivit Adevărul.

Citește și:

Posibil focar de COVID-19, într-o instituție publică! Un bugetar infectat cu noul coronavirus a dat petrecere, la locul de muncă

Fostul președinte al CCR a mai spus că ordonanţele militare, care sunt în acest moment în vigoare, expiră odată cu starea de urgenţă, însă guvernanții pot reglementa măsurile dispuse prin acestea cu ajutorul unor legi sau ordonanțe de urgență.

„Dacă vor să menţină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Mai multe detalii, puteți citi AICI.

Sursa video: Antena 3

Ultimele știri