Din cauza pandemiei de coronavirus, călătoriile în Europa au fost oprite, iar indstria turismului într-o criză gravă, relatează news.ro. În acest sens, Bruxellesul urmează să-şi prezinte, miercuri, planul cu privire la turism şi sănătate, denumit ”paşaportul verde digital”.
Acest plan urmează să le permită europenilor să plece în vacanţă în alte state membre UE, o revendicare urgentă a sectorului turismului, odată cu apropierea sezonului estival.
Potrivit Eurostat, numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăut cu peste jumătate în UE în 2020 faţă de anul precedent. În ţări ca Grecia, Malta sau Cipru, scăderea depăşeşte 70%.
Citește și: Program de recuperare pentru pacienţii care au avut forme medii şi severe de COVID-19. Ce presupune
"Pașaportul verde digital", o șansă pentru relansarea turismului sigur în Europa
Ideea planului este să le permită să călătorească celor care au fost vaccinaţi cu unul dintre vaccinurile aprobate de către Agenţia Euroeană a Medicamentului (EMA), dar şi persoanelor care prezintă un test negativ. Alt obiectiv al planului este ca redeschiderea turismului să fie coordonată în toate statele membre UE, în vederea evitării unor decizii asimetrice.
”Vedem că mulţi oameni vor să călătorească, dar vor să o facă totodată în mod sigur, fără să respecte reguli prea dure de carantină, spre exemplu”, declară David Reculez.
Citește și: Raed Arafat, despre Paștele din 2021. Ce se întâmplă în România, în perioada sărbătorilor pascale
În cazul multora perspectiva unei prime călătorii post-covid prinde contur, iar alţii nu au aşteptat permisiunea. Euronews s-a întâlnit cu o turistă spaniolă, blocată la Bruxelles, la prietenul său, de când Belgia şi-a închis frontiera. Ea speră ca lucrurile să se schimbe, relatează news.ro.
”Acest plan va ajuta oamenii să călătorească, pentru că se vor simţi mai în siguranţă, mediul va fi mai propice, mai ales în ţara pe care au ales să o viziteze. Cred că e o iniţiativă bună”, apreciază tânăra.
Siguranţa este prioriatea Bruxellesului în relansarea turismului. Paşaportul este necesar, pe de altă parte, să respecte protecţia datelor şi confidenţialitatea.
”Vara se apropie cu paşi mari, iar mulţi profesionişti din turism aproape că nu mai au muniţie. Este cazul întreprinderilor, agenţiilor de voiaj, companiilor aeriene şi maritime. Vara asta trebuie să fie cea bună”, declară directorul European Travel Commission Eduardo Santander.
Turismul reprezintă aproximativ 10% din PIB-u european şi oferă locuri de muncă unui număr de 30 de milioane de oameni. Sectorul speră ca acest certificat de călătorie să fie gata până la jumătatea lui mai, pentru a salva sezonul.