Antena Căutare

Program de recuperare pentru pacienţii care au avut forme medii şi severe de COVID-19. Ce presupune

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara atrag atenția că pacienții care au suferit forme medii și severe ale bolii COVID-19 trebuie să facă recuperare. Este și motivul pentru care unitatea medicală a gândit un program care să-i ajute pe pacienți să scape de urmările bolii.

Galerie
Ce se întâmplă dacă pacienții vindecați de COVID-19 nu fac recuperare | Hepta.ro & Shutterstock.com

Asta pentru că infecțiile COVID-19 lasă în urma lor urmări precum dificultăţile de respiraţie, oboseală rapidă şi accentuată, dificultăţi de adaptare la efort fizic, somnolenţă, dureri musculare. Acestea se manifestă, mai ales, la pacienții care au suferit forme medii și severe ale bolii, care au impus susținerea respiratorie asistată.

Ce se întâmplă dacă pacienții vindecați de COVID-19 nu fac recuperare

În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii, anunță Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Citește și: Începe etapa 3 de vaccinare împotriva coronavirus. Cine se va putea înscrie pentru vaccin

Articolul continuă după reclamă

În acest sens, specialiştii acestei unităţi medicale au iniţiat un program complex prin care pacienţii care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare.

"La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie.

Deci, învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie”, a declarat asist. univ. asociat dr. Alexandru Crişan, kinetoterapeut la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, conform news.ro.

Citește și: Noua stare de alertă vine cu noi modificări. Circulaţia pe timp de noapte, restricţionată mult mai devreme

Ce presupune programul de recuperare post COVID-19

Procesul de reabilitare a pacienţilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată, presupune o serie de programe personalizate, în funcţie de deficienţele fiecărui pacient.

Aceste exerciţii duc la îmbunătăţirea respiraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Programele de recuperare fizică pot dura între două şi patru săptămâni, în funcţie de pacient.

Citește și: Ce spun experții despre valul 3 al pandemiei de coronavirus în România. Cum putem evita reinstituirea stării de urgență

"În urma acestui program de reabilitare, scade şi necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă iniţial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă”, a spus și Camelia Corina Pescaru.

(P) Reprezentantul NATO decedat în București va fi repatriat de către Dispeceratul Unic Funerar: 07FUNERARE... Restrictii COVID-19: 5 idei pentru a te distra pana dupa miezul noptii, legal!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x