Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie și în România sunt foarte mulți cei care își serbează ziua de nume. De-a lungul anilor au apărut multe derivate de la numele Gheorghe.
Lista completă a numelor care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe
Sfântul Mare Mucenin Gheorghe este un praznic important în calendarul creștin ortodox, iar credincioșii de pretutindeni îl preamăresc. Dacă 23 aprilie pică în Săptămâna patimilor, atunci Sfântul Gheorghe este cinstit a doua zi de Paște.
Citește și: Urări de Sfântul Gheorghe: mesaje și felicitări. Imagini cu ”La mulți ani” pentru 23 aprilie
De la numele marelui sfânt s-au format multe derivate. Iată lista completă cu nume ce vor fi sărbătorite de Sfântul Gheroghe. Așa vei afla pe cine trebuie să feliciți în această zi.
- Georgiana
- George
- Gheorghița
- Georgeta
- Gheorghieș
- Gherghina
- Gheorghina
- Georgel
- Gheorghel
- Gigel
- Ghiță
- Iorgu
- Gigi
- Gică
- Gina
- Georgi
- Geo
- Gelu
- Geta
- Gianina
Ce minuni a săvârșit Sfântul Gheorghe
Sfântul Gheorghe s fost persecutat din cauza iubirii sale pentru Hristos. În urma convingerilor sale religioase a ajuns să fie întemnițat și supus torturilor. În ciuda încercărilor deosebit de grele, Sfântul Gheorghe nu a renunțat la credința în Hristos și a suportat totul cu stoicism.
Mai mult decât atât, trupul Sfântului rămânea intact după fiecare tortură. În cele din urmă a fost ucis prin decapitare la data de 23 aprilie, această zi rămânând în calendarul creștin-ortodox spre prăznuirea vieții Sfântului Mucenic.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce nu este bine să faci pe 23 aprilie
De-a lungul vieții, Sfântul a realizat minuni care au stârnit credința și iubirea de Hristos în inima celor prezenți. Acesta a înviat un mort, ceea ce a convins-o chiar și pe împărăteasa Alexandra, soția împăratului Dioclețian, să adopte religia creștin-ortodoxă.
Tradiții de Sfântul Gheorghe
Potrivit tradiției, capul familiei pune în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe ramuri verzi la poartă, fereastră, sau ușă, pentru a feri gospodăria de forțele răului. Peste an, aceste ramuri se păstrează și se folosesc pe post de leac pentru tratarea diverselor boli.
De asemenea, aceste ramuri verzi sunt puse și în hrana animalelor, pentru a acestea să fie ferite de duhurile rele. Această tradiție a ramurilor verzi pus la stâlpii porților se mai păstrează și astăzi în multe zone din România, potrivit crestinortodox.ro.
În unele zone din România, exista obiceiul ca în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate să pună brazde verzi, împodobite, în mijlocul drumului, pentru a vedea ce băiat calcă pe ele. Tot în dimineața de pe 23 aprilie, fetele merg să culeagă matragună si năvalnic, pentru a le pune în pod sau sub streașină, cu scopul de le aduce pețitori bogați.
Rezultatele Loto duminică, 21 aprilie 2024. Câștiguri la Joker și Loto 6/49. Ce report e în joc pentru extragerile de jo... Pățania unei românce care a vizitat Barcelona. Vacanța a devenit un coșmar după o discuție cu un bătrânel. Ce s-a întâmp...