Antena Căutare

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie? Tot ce trebuie să știi despre această dată importantă

Ce este pe 24 ianuarie. Tot ce trebuie să știi despre această dată importantă. La 24 ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, află toate informațiile despre această dată importantă din istoria României, din articolul a1.ro

Ziua Unirii Principatelor Române | ziarmm.ro

Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române. În 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acest eveniment istoric important este cunoscut și ca “Unirea Mică”. Unirea Principatelor Române reprezintă un pilon de bază pentru înfăptuirea statului național unitar român.

La 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales drept domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/ 5 februarie devine și domn al Munteniei. Dorința arzătoare a românilor de a se uni într-un singur stat s-a transpus în fapte la 1 decembrie 1918 când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Programul în 7 puncte denumit "Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei” a fost formulat de revoluționarii moldoveni la 12/24 mai 1848. Acesta cuprindea țelul românilor, cel al unirii Țării Românești cu Moldova într-un singur stat.

La 19 aprilie/ 1 mai 1849, Convenția ruso-turcă de la Balta Liman a reinstaurat controlul politic al celor două puteri în Țara Românească și Moldova în timp ce înfrângerea Revoluției de la 1848 a reinstalat în Transilvania regimul absolutist habsburgic. Protectorarul Rusiei asupra Principatelor a luat sfârșit o dată cu înfrângerea acesteia în războiul Crimeei. Astfel, garanția colectivă a Marilor Puteri europene lua locul protectoratului, cu menținerea suzeranității otomane.

Articolul continuă după reclamă

În februarie 1857, la Iași, s-a organizat Comitetul Electoral al Unirii care a stabilit la 1/13 martie un program politic ce preconiza unirea Principatelor într-un singur stat. Adunările ad-hoc din Țara Românească și Moldova au adus împreună răspunsurile pozitive ale participanților prin cele două Rezoluții. Cea din Moldova a fost votată la 7/19 octombrie 1857m iar în Țara Românească la 8/20 octombrie 1857. Ambele rezoluții prevedeau neutralitatea celor două Principate, autonomia și unirea lor într-un singur stat cu numele de România.

La 10/22 mai-7/19 august 1858 s-a semnat Convenția de la Paris prin care se stabilea un nou statut fundamental al Principatelor. La 5/17 ianuarie 1859, Adunarea electivă s-a întrunit pentru alegerea unui domn pentru Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei. Prin vot deschis, Alexandru Ioan Cuza a întrunit unanimitatea voturilor deputaților prezenți.

În dimineața zilei de 24 ianuarie/5 februarie 1859, la reluarea lucrărilor Adunării, Vasile Boerescu a cerut o ședință secretă în cadrul căreia a pledat în favoarea unirii Principatelor, punând în evidență legalitatea actului Unirii și propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domn. Astfel, s-a înfăptuit unirea celor două Principate într-un singur stat.

Sursă foto: ziarmm.ro

Șocant! Un bebeluș născut la maternitatea din Buzău a murit, după ce mama în vârstă de 15 ani a fost diagnosticată cu gr... Ajutor de la stat pentru tinerele mămici! Femeile care nasc vor primi un trusou în valoare de 750 de lei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x