Antena Căutare

Cei peste 30 de membri ai caracatitei bancare mafiote, eliberati din arest

Cei peste 30 de membri ai caracatitei mafiote, caracatita care a dat cea mai mare lovitura bancara din ultimul deceniu, au fost lasati sa plece acasa. Inainte ca magistratii sa dea un verdict. Ordonantele de retinere emise pe numele lor au expirat, iar anchetatorii au fost nevoiti sa-i elibereze.

Claudiu Cercel este din nou un om liber. La fel sunt si ceilalti suspecti retinuti in acest dosar. Sedinta in care judecatorii trebuiau sa decida daca ii aresteaza preventiv s-a prelungit pana tarziu in noapte, iar ordonantele emise de procurori au expirat.

Avocatii spun ca nu sunt indicii temeinice. Dupa luni de filaj si anchete, procurorii sunt de alta parere. Frauda de 22 de milioane de euro ar fi de fapt numai o felie din tortul coruptiei.

Datele procurorilor sunt apocaliptice. Anchetatorii sustin ca 80 la suta din sistemul bancar din Romania ar fi implicat in aceasta schema de fraudare a statului. Zecile de sucursale ale celor importante banci au fost perchezitionate deja. Sunt cercetati sefii din majoritatea bancilor comerciale din tara.

Vezi si... Isarescu: Nu e vorba de o caracatita a bancherilor, mai degraba grup infractional din afara sistemului

Afacerea mafiota, de o amploare fara precedent, ar fi pornit de la ideea a doi afaceristi, marunti in aparenta. Daniel Ruse, proprietarul unei ferme din Calarasi, si Mihai Stan, un rrom din Sintesti. Acesta din urma a fost retinut abia aseara.

Mihai Stan si Daniel Ruse infiintau firme in numele unor persoane carora le cumparau identitatea. Falsificau bilanturile contabile pana dadeau aparenta unor afaceri de succes. In trei ani si-au facut si un cerc de relatii la cel mai inalt nivel in sistemul bancar.

Implicate sunt insa si institutii de top ale statului. Senatul este pe lista procurorilor. Si nu e singurul for. Anchetatorii au mai facut perchezitii la Ministerul Economiei, ANAF, Fondul de garantare si AVAS.

Procurorii au descoperit 40 de dosare de credit, depuse de retea la banci diferite. Pentru toate creditele garanta statul. Mai exact, in caz de neplata, pierderile bancilor erau acoperite din buget.

Ca masura de siguranta, cele mai multe banci au sistat pentru moment finantarea acestor credite si au sporit masurile de control.

Dezastru ecologic la Caras-Severin: Mii de pesti, adunati cu sacii de locuitorii unui sat... SRI cauta agenti. Raspunzi la 15 intrebari si afli daca poti deveni spion. Vezi care e rezultatul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x