Deocamdată Organizația Mondială a Sănătății nu a trecut Tulpina Lambda pe lista cu variante îngrijorătoare, ci doar pe cea cu „variante de interes”. Totuși, încă nu este cunoscut potențialul de pericol al noii tulpini, pentru că studiile încă sunt la început.
Peru este țara cu cel mai mare procent de infectare cu noua tulpină.
În ce țări a fost identificată tulpina Lambda
Tulpina Lambda a apărut în Peru, în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă a coronavirusului în această țară. Cele mai importante state în care a fost identificată această nouă tulpină sunt: Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador, Mexic și Marea Britanie.
Dacă inițial tulpina Lambda a fost observată în țările sud-americane, aceasta a ajuns și în Europa, ca urmare a persoanelor care au tranzitat ambele continente.
„Autoritățile din Peru au raportat că 81% dintre cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 acumulate din aprilie 2021 au fost asociate cu Lambda. Argentina a raportat o creștere a prevalenței cu Lambda începând cu a treia săptămână a lunii februarie 2021 și, între 2 aprilie și 19 mai 2021, 37 la sută din cazurile COVID-19 secvențiate erau cu această variantă. În Chile, prevalența cu varianta Lambda a crescut în timp, 32 la sută din cazurile noi secvențiate”, potrivit unui raport emis de OMS.
Până la începutul lunii iulie 8 persoane au fost identificate cu tulpina Lambda, în Marea Britanie.
Ce spune cercetătorii despre tulpina Lambda
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetărori din Chile Vaccinul CoronaVac, produs de chinezi, s-ar putea să fi determinat o adaptare a coronavirusului care a dus la apariția acestei noi versiuni denumite Lambda.
„Rezultatele studiului nostru relevă că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda dă un nivel de infecțiozitate ridicat și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de vaccinul CoronaVac. Aceste informații evidențiază faptul că în statele cu o circulație ridicată a coronavirusului campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, se arată în studiul cercetătorilor din Chile.
Cercetătorii au descoperit că tulpina Lambda, denumită și „C.37”, conține șapte mutații în proteina spike, proteină responsabilă cu infectarea celulelor din corpul uman.
În timp ce America de Sud se confruntă cu evoluția tulpinei Lambda, Europa are de-a face cu tulpina Delta.
Până scum, în România au fost identificate tulpinile Alpha, Beta, Gamma, Delta.
În București, pentru metrou, autobuz și tramvai va exista un singur bilet de călătorie. Cât va costa... (P) eJobs România își menține poziția de lider al pieței de recrutare online și încheie S1 cu o cifră de afaceri de pest...